Terroristens granne: ”Han var galen – han pratade med sig själv”

Av: Victor Stenquist, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9
En video publiceras av IS ”Nyhetsbyrå” Amaq visar två män som uppges vara männen från attacken i Frankrike.

Adel Kermiche mördade 86-årige prästen Jacques Hamel.

Nu framkommer fler detaljer om terroristen – som tidigare förnekat att han var extremist och behandlats för psykiska problem.

– Han var galen. Han pratade med sig själv, säger en granne till Le Figaro.

När två knivbeväpnade män stormade in i en kyrka i Saint-Etienne-du-Rouvray nära Rouen i Normandie tog de fem personer som gisslan.

Prästen Jacques Hamel, 86, tvingades ner på knä och fick halsen avskuren. Ytterligare en ur gisslan skadades allvarligt, innan polisen kunde skjuta ihjäl de båda männen.

”En tickande bomb”

Snart framkom att de haft kopplingar till terrorgruppen IS – och 19-årige Adel Kermiche har vid två tillfällen försökt ansluta till terrorister i Syrien.

På onsdagen styrktes kopplingen när IS ”nyhetsbyrå” Amaq publicerade en video med två män som uppges vara de båda männen som attackerade kyrkan. 

Nu framkommer fler detaljer om Adel Kermiche som varit försedd med fotboja dygnet runt – förutom fyra timmar mitt på dagen.

Tidigare vänner till Kermiche berättar för Le Parisien att de förstod direkt vem som utfört dådet.

– Alla här visste att han var en tickande bomb. Alldeles nyligen frågade han vänner efter pengar. De som vägrade – en majoritet av dem – behandlade han som otrogna, säger barndomsvännen Foued till Le Parisien.

En annan tidigare vän, Redwan, berättar för AP:

– Jag förstod att det var han, jag var säker. Han hade försökt övertala oss att åka till Syrien och strida. Han tyckte vi skulle åka dit och slåss för våra bröder.

– Vi sa till honom att det inte var något bra, då svarade han att Frankrike var ett land för otrogna.

Dagen innan dådet ska han ha varit ha varit glad. Iklädd jeans och med en glad uppsyn ska han ha träffat en tidigare vän.

En annan tonåring i Saint-Étienne-du-Rouvray säger sig inte vara förvånad över att Adel Kermiche genomförde attacken.

– Han pratade om det hela tiden. Han talade om islam och att han skulle göra sådana saker. För två månader sedan sade han till mig att han skulle göra det i en kyrka. Jag trodde honom inte; han brukade säga en massa saker.

Fått psykhjälp

Först efter attacken mot Charlie Hebdo i januari i fjol ska Kermiche blivit radikaliserad. I väntan på rättegång efter sina försök till terrorresor ska han ha uppgett att han ”insett sina misstag” för att övertyga om att han skulle kunna placeras i hemmet med fotboja. Han uppgav också att han hade haft tankar på självmord.

– Jag är en muslim med värderingar baserade på barmhärtighet och godhet. Jag är inte en extremist, ska han sagt enligt Le Monde.

I många år ska han ha behandlats för psykiska besvär. Oavsett beslutade rätten 18 mars i år att han skulle få gå med fotboja, efter att han åkt fast för andra gången i maj året innan.

Han skulle också fortsätta få psykologisk hjälp. Istället genomförde han och ytterligare en man tisdagens attack mot kyrkan – där de skar halsen av den 86-årige prästen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN