Fylledömd präst ljög – körde konfirmander

NYHETER

Nu väljer han att dra staten inför rätta

Foto: Christine Olsson/TT / Gorm Kallestad/Scanpix
Varken prästen eller bilföraren på bilden är inblandade i det inträffade.

En norsk präst blev av med körkortet efter en rattfylla. Det valde han att inte berätta när han sökte nytt jobb. Efter att han nu fått sparken väljer han nu att stämma sin tidigare arbetsgivare, skriver norska TV2.

Det var 2003 som den norske prästen blev av med körkortet efter att ha gripits för rattfylla. Men när det 2011 var dags att söka nytt jobb i Sunnmøre låtsades han inte om saken.

"Jag behärskar både bokmål och nynorsk och kör bil", skrev han i sin ansökan – och lyckades få jobbet.

Han flyttade och kastade sig över ratten. Bland annat passade prästen under sin karriär i Sunnmøre på att skjutsa konfirmander utan körkort.

Teorin tog tid

Under tiden sedan 2003 har prästen fått flera strafförelägganden då han kört bil utan körkort. Men det var först 2014 som hans arbetsgivare fick vetskap om hur saken förhöll sig.

2015 dömdes han till böter i Sunnmøre tingsrätt för sin olovliga körning.

– Processen med att göra om teoriprovet har av olika anledningar uppskjuten, säger hans advokat Morten Grønvigh till TV2.

Prästens arbetsgivare, norska staten, anser sig ha blivit förda bakom ljuset då mannen sagt att han kan köra bil. Därför valde de att avskeda prästen – som nu biter tillbaka.

Han menar att det är en ren bagatell som gjort att han fått foten och väljer därför att dra staten inför rätta. Rättegången pågår nu i Oslo tingsrätt.