I fäders spår för framtids segrar

NYHETER

Det började med en oppositionsledare på flykt från dansken.

I dag är det världens största skidlopp, en svensk klassiker och alla motionärers eldprov.

83 sekunder tog det - sen var de 15 800 startplatserna till Vasaloppet 2016 slutsålda. Intresset för att skida de 90 kilometerna mellan Berga by i Sälen och den ikoniska målgången i Mora har minst sagt växt.

Bara 119 åkare for i väg när startskottet gick i det första ­Vasaloppet 1922. Ola Granfeldt, pr-ansvarig, tror att det är ­hälsotrenden och svenskarnas längtan ut i naturen som gjort Vasaloppet så populärt. Han ­säger att det kan bli ovanligt många som åker i år.

– Vi har de bästa förutsättningarna på många år. Det är fantastiska förhållanden med minusgrader och sol, då kan det bli rekordmånga som faktiskt kommer till start, säger Ola Granfeldt på Vasaloppet.

Allra snabbast i mål var ­Jörgen Brink 2012. Han klarade av nio mil på tre timmar och 38 sekunder - en snittid på två ­minuter och 26 sekunder per ­kilometer. Samma år satte norskan Vibeke Skofterud ­damernas rekord på fyra timmar och åtta minuter.

Det allra första Vasaloppet gick åt andra hållet, mellan ­Mora och Sälen 1521. Enligt ­legenden försökte Gustav Vasa få med sig Moraborna mot danska kungen Kristian II som ockuperade Sverige. När ­Gustav Vasa inte fick svar tillräckligt fort fortsatte han sin flykt mot Norge. Moraborna ändrade sig strax och skickade sina snabbaste skidåkare efter honom. De hann ikapp Gustav Vasa i Sälen.