Rekryteringsformulär från IS – 23 punkter

1 av 3
NYHETER

Skulle du kunna tänka dig självmordsuppdrag eller vill du helst vara en kämpe för IS?

CNN har tagit del av de läckta dokument som avslöjades i går och som ser ut som rekryteringsformulär till IS.

Frågan ovan är en av de saker den som ska fylla i det 23 punkter långa formuläret behöver ta ställning till.

Blodgrupp, kunskap om sharia och erfarenhet av strid är andra saker som man behöver uppge i det som CNN beskriver som en ”jobbansökan” hos IS.

”Har huvudvärk och vill snabbt ta mitt liv”

CNN redogör för några av svaren i de dokument som man tagit del av. Bland annat har en sökande begärt att få utföra självmordsuppdrag ”så snart som möjligt för att ta mitt liv och andras eftersom jag har huvudvärk från granatsplitter i huvudet”.

En ”berest australier” med en dataexamen ska, enligt dokumenten, också vara villig att skickas på självmordsuppdrag . Men han är orolig för att mörkerseendet ska vara ett hinder, dessutom vet han inte hur man kör bil med manuell växellåda.

Läckte 22 000 namn

Det var på torsdagen som brittiska Sky News avslöjade att man, tillsammans med tysk underrättelsetjänst och en tidning från Syrien, tagit del av läckta IS-dokument innehållandes namn på 22 000 ”sökanden” från 2013.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till TT att listan är viktig.

– Det är klart att det är viktigt för säkerhetstjänsterna att ta del av den här typen av information om vilka som är medlemmar eller aktiva i olika terrororganisationer. Och det är klart att vi har haft tillgång till den här typen av information och använt den, säger han.

Personerna som förekommer i dokumenten är medborgare i sammanlagt 51 länder, så som Storbritannien, USA, Kanada, samt länder i norra Europa, Mellanöstern och Nordafrika. Enligt TT vill Säpo inte kommentera huruvida det finns svenskar i registret.

Olika teorier om motiv

Den syriska pro-oppositionella nyhetsajten Zaman al-Wasl säger att det förekommer tusentals repetitioner i dokumenten och att det endast innehåller 1 700 enskilda namn, skriver AFP.

Terrorforskaren Hans Brun säger att listan kan hjälpa till i arbetet att förebygga terrorattacker i Sverige och utomlands, förutsatt att den är äkta. I så fall är det ett tecken på att någon inom IS har slarvat med den operativa säkerheten, säger han till TT.

– Det är farligt och direkt skadligt för IS.

Sky News hävdar att listan stulits från en IS-avhoppare. Samtidigt spekulerar den kuwaitiske reportern och säkerhetsanalytikern Elijah Magnier på Twitter om läckan och skriver att den snarare är ett knep från insidan att tvinga IS-terrorister att kriga ”till sista andetaget”.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

ARTIKELN HANDLAR OM

Europa

Syrien

Säpo

IS/Daesh