Terrorattentaten i Bryssel

Franska polisens fynd: Terrorarsenal ”utan motstycke”

Av: 

Björn Berglund

NYHETER

Automatkarbiner, dynamit och tusentals stålkulor.

Den franska polisen har hittat en terror-arsenal ”utan motstycke” hemma hos den terrormisstänkte franske medborgaren Reda Kriket, som greps i Paris på skärtorsdagen.

– Allt tyder på att upptäckten avvärjde ett extremt våldsdåd, säger den franske åklagaren François Molins.

Den 34-årige Reda Kriket greps vid ett polistillslag i Parisförorten Boulogne-Billancourt under skärtorsdagen, två dagar efter terrordåden i Bryssel.

Enligt den franska polisen hade mannen långt gångna planer på att utföra ett terrordåd och har nu delgetts misstanke om att ingå i ett terrornätverk, skriver L'Express.

Vägrade svara på frågor

Kriket misstänks dessutom ha kopplingar till den nu gripne Salah Abdeslam, som tros vara den ende överlevande terroristen som hittills kopplats till terrordåden i Paris.

I veckan har Kriket förhörts av franska anti-terrorpolisen, men han ska vägrat att svara på frågor, och har hela tiden hävdat att han inte är någon terrorist. Men de fynd som den franska polisen gjort i lägenheten han hyrde i Parisförorten Argenteuil vittnar om något annat.

Samma sprängmedel som i Bryssel

Under onsdagskvällen höll den franske åklagaren François Molins en presskonferens där han presenterade bevisen. Enligt denne hittades bland annat:

1,3 kilo dynamit, tusentals stålkulor och 105 gram av samma slags sprängmedel som användes vid attackerna i Bryssel.

Fem automatkarbiner av Kalashnikov-typ, ett Kroatien-tillverkat maskingevär, sju handeldvapen och ”mycket ammunition”.

Litervis av kemikalier som kan användas för att tillverka bomber, bland annat väteperoxid, aceton och glycerin samt elektriska komponenter för tillverkning av sprängkapslar.

Fem stulna franska pass.

Sju nya telefoner och två datorer. De senare innehöll information om olika jihadistgrupper och flera dokument med instruktioner om hur man tillverkar bomber.

”Redo för handling”

– Allt tyder på att upptäckten av den här arsenalen avvärjde ett extremt våldsdåd av ett terrornätverk redo att agera, sa Molins vid presskonferensen.

Men var och mot vem som Kriket tänkt slå till med sin arsenal vet inte myndigheterna.

– I det här skedet av utredningen kan inget specifikt mål identifieras, säger Molins.

Enligt åklagaren kommer Kriket vara i fortsatt förvar medan domstolen går vidare med fallet och beslutar sig om och när han ska ställas inför rätta.

Redan dömd i Belgien

Enligt Molins reste Kriket till Syrien 2014 och 2015 och han ska ha gjort flera resor mellan Frankrike, Belgien och Nederländerna. I juli 2015 dömdes han till tio års fängelse i sin frånvaro av en belgisk domstol, tillsammans med den nu döde Paris-terroristen Abdelhamid Abaaoud, för att ha rekryterat krigare för terrororganisationen IS räkning, uppger CNN.

Belgiska gripanden

Under torsdagen utförde belgiska polisen och armén en razzia i Kortrijk i nordvästra Belgien. Insatsen sägs ha kopplingar till fallet i Frankrike och enligt belgiska myndigheter gjordes ”några gripanden”, skriver Le Monde.

Förutom Kriket ska två algerier vara inblandade i terrorplanerna, båda ska finnas gripna i Bryssel. Ytterligare en fransk medborgare uppges vara i förvar i holländska Rotterdam, där han just nu motsäger sig att bli utlämnad till Frankrike.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

BILDEXTRA: Här inne dog världens mest jagade man

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattentaten i Bryssel

Paris

Salah Abdeslam

Abdelhamid Abaaoud