Stor polisinsats i Tyskland efter bombvarning

NYHETER

Insatsstyrka hittade gömda sprängämnen i lägenhet

1 av 11

Tysk polis genomförde på lördagen en stor insats i staden Chemnitz.

En insatsstyrka stormade en lägenhet i jakten på en 22-årig syrier, Jaber Albakr – som enligt uppgifter i tysk media planerat ett bombattentat på en flygplats.

I lägenheten hittade polisen gömda sprängämnen. Totalt har tre personer gripits men Albakr är fortfarande på fri fot.

"Vi vet inte var han är. Var försiktiga", uppmanar polisen på Twitter.

Ett massivt polispådrag deltog i insatsen i stadsdelen Fritz-Heckert i Chemnitz i sydöstra Tyskland. Vägar i området spärrades av och boende evakuerades.

Specialpoliser i skyddsutrustning, maskering och automatvapen syntes i kvarteren när bland annat ett bostadshus omringades. Där ska insatsstyrkan ha slagit till mot en lägenhet efter att tidigare ha fått indikationer på ett planerat bombdåd.

– I går kväll fick vi underrättelseuppgifter om ett allvarligt hot, säger Tom Bernhardt, presstalesperson för kriminalpolisen i delstaten Sachsen, enligt Fokus Online.

En explosion hördes vid 13-tiden. Den orsakades av polisen i samband med att insatsstyrkan tog sig in genom lägenhetsdörren, skriver myndigheten på Twitter.

Gömda sprängämnen

I lägenheten hittades flera hundra gram högexplosiva sprängämnen. Enligt Tom Bernhardt ska sprängmedlen varit ”väl gömda” i lägenheten.

Delstatspolisen i Sachsen gick under lördagseftermiddagen ut med namn och bild på en efterspanad person. Det rör sig om Jaber Albakr, 22, från Syrien.

Enligt uppgifter till Fokus Online bevakades Jaber Albakr sedan tidigare av de tyska myndigheterna – och han ska ha planerat att slå till mot en tysk flygplats. Han kom till Tyskland förra året som flykting från Syrien, skriver tidningen.

"Allvarligt hot"

Polisen ska ha fått uppgifter på fredagskvällen om att ett bombattentat planerades. Den informationen blev pusselbiten som gjorde att en insats för att gripa Jaber Albakr drogs igång.

När stadsdelen spärrades av uppmanade Polisen i Sachsen boende i området att hålla sig inne.

"Vi har en statisk hotsituation", skrev polisen på Twitter.

Polisen meddelade på Twitter vid 16.15-tiden att tågstationen i Chemnitz tillfälligt spärrats av. Två personer hade omhändertagits eftersom polisen ville söka igenom deras bagage. Samtidigt uppger tysk polis enligt Spiegel att totalt tre personer med kopplingar till den efterlyste 22-åringen har gripits.

Den tredje personen ska ha gripits i centrala Chemnitz.

Svenska kungaparet i närheten

Svenska kungaparet är just nu på statsbesök i Leipzig åtta mil därifrån, men där råder lugn.

– Vi märker ingenting av insatsen här. Statsbesöket genomförs som vi och UD har planerat, säger hovets informationschef Margaretha Thornberg till TT.

De boende som evakuerats från bostadshuset hade vid 17-tiden ännu inte fått återvända till sina hem.

Enligt nyhetsbyrån AP förhör just nu polisen de tre gripna och försöker få loss information om Jaber Albakr. 

Vid 17.15 skrev man på Twitter att sökandet efter den misstänkte fortsätter.

”Men för närvarande vet vi inte var han är och vad han bär med sig. Var försiktig”, skriver man i tweeten.

 PLUS:  Så drabbar terrorn oss

ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland