Ny explosion efter bombdådet i New York

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen utreder möjligt samband mellan sprängningarna

1 av 11

Den amerikanska östkusten skakas av en ny explosion efter bombdådet på Manhattan.

Sent på söndagsnatten, lokal tid, detonerade en sprängladdning vid en tågstation i New Jersey.

Samtidigt kommer uppgifter om att någon ringde larmnumret 911 efter den första explosionen i New York – och varnade för fler detonationer.

Tipsa | Aftonbladet

Vid 21.30-tiden på söndagskvällen, lokal tid, slog två män larm till polisen efter att de hittat ett misstänkt paket i staden Elizabeth i New Jersey. Vittnen såg sladdar och rör sticka ut från föremålet, som gömts i en soptunna vid en tågstation.

Stationen utrymdes, och tågtrafiken i området stoppades. Bombgrupper kallades in för att undersöka paketet.

Fem sprängladdningar

Föremålet ska ha legat inuti en väska. Enligt flera amerikanska medier innehöll den fem rörbomber. När bombroboten undersökte paketet detonerade en av sprängladdningarna.

Ingen människa skadades i explosionen.

– Utifrån hur högt smällen lät så tror jag att människor kunde ha skadats allvarligt om de hade varit i närheten, säger Chris Bollwage, borgmästare i Elisabeth, till NBC News.

Det är i nuläget oklart om detonationen har något samband med lördagens sprängdåd på Manhattan i New York.

Fem förhörda

Tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid, rapporterade tv-kanalen ABC News att fem personer gripits i samband med en kontroll på bron Verrazano–Narrows, som förbinder Brooklyn och Staten Island. Personerna ska ha färdats i samma bil. Enligt källor till ABC News var det både FBI och New York-polisen som genomförde gripandet.

Myndigheterna dementerade senare ABC News uppgifter. FBI-talespersonen Kelly Langmesser bekräftar dock att ett ”fordon av intresse i utredningen” har stoppats i en kontroll på söndagskvällen, lokal tid.

Enligt källor till nyhetsbyrån AP har fem personer i bilen förhörts på ett FBI-kontor på nedre Manhattan.

På Twitter skriver FBI att inga formella anklagelser riktats mot någon person än så länge, och att utredningen fortsätter.

Många skadade

Det var på lördagskvällen som en bomb exploderade i området Chelsea på Manhattan i New York. 29 personer skadades i explosionen, samtliga har nu kunnat lämna sjukhuset.

Några kvarter från platsen där detonationen ägde rum påträffades en andra bomb, som dock inte exploderade. De två enheterna var tillverkade av tryckkokare och fyllda med splitter.

Tidigare under lördagen exploderade en rörbomb i kustsamhället Seaside Park i New Jersey. Även den bomben uppges likna de två i New York.

Enligt New York Times var bomberna konstruerade för att orsaka ”ett blodbad”.

Varnade: ”Det kommer mer”

Poliskällor uppger för tidningen New York Post att en man ringde till larmnumret 911 kort efter explosionen i Chelsea. Inringaren sa sig befinna sig i området – och varnade för fler sprängningar.

– Jag tittar på explosionen här i kvarteret. Det kommer att komma mer, ska mannen ha sagt.

Knivattack i galleria

Samma dag knivhögg en man nio personer i ett köpcentrum i Minnesota i norra USA. Gärningsmannen sköts sedan till döds av en ledig polis.

Terrorsekten IS har sagt sig ligga bakom dådet.

Polisen utreder nu om det finns något samband mellan händelserna. CNN rapporterar att en man har fångats på bild av övervakningskameror på båda platserna i New York.

Delstatsguvernören Andrew Cuomo har uppgett att sprängningarna inte verkar finnas ha någon koppling till internationell terrorism.

Här exploderade New York-bomben

 PLUS:  Så drabbar terrorn oss

Här exploderade bomberna i New Jersey

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM