Seriemördare jagas i Phoenix – FBI:s profilerare kallas in

1 av 5
NYHETER

Sju människor har skjutits ihjäl i Phoenix sedan i mars.

Nu kopplas dåden ihop och FBI:s gärningsmannagrupp sätts in för att stoppa den misstänkte seriemördaren.

– Ingen ska behöva oroa sig för att deras barn ska bli skjutna i lekparken, säger åklagare Mark Brnovich.

Polisen i Phoenix, Arizona, kopplar nu nio olika skjutningar som drabbat staden sedan i mars till en och samma gärningsman. Totalt har sju människor dött och nu kallas FBI:s särskilda profilerare in för att stoppa den misstänkte seriemördaren.

Den misstänkte kallas ”Gatuseriemördaren” då han vid samtliga nio tillfällen öppnat eld mot människor som befunnit sig i olika offentliga miljöer – stående utanför sina hem, gående på gatan eller sittandes i sina bilar. Polisen i Phoenix uppger att seriemördarens tillvägagångssätt är att köra upp med bil och helt plötsligt öppna eld mot de till synes slumpmässigt utvalda offren, uppger NBC News.

Skjuter på öppen gata

Den första skjutningen inträffade 17 mars då en 16-årig kille sköts när han gick på 1100 Eeast Moreland Street i västa Phoenix. Han klarade sig undan livshotande skador men bara veckor senare när gärningsmannen slog till för tredje gången dog hans offer.

Den 1 april sköts Diego Verdugo-Sanchez till döds utanför en bostad.

Gärningsmannen har sedan slagit till ett flertal gånger men hans hittills värsta dåd inträffade 12 juni vid 03-tiden på natten då han sköt ihjäl Angela Linner, Maleah Ellis och Stefanie Ellis som stod utanför ett hus på  6300 West Berkeley Road.

Senaste skjutningen som kopplats till ”Gatuseriemördaren” inträffade 11 juli då en 22-årig man och hans fyraåriga brorson blev beskjutna när de åkte i sin bil.

– Allt skedde som i slowmotion. Jag tänkte bara: ”Okej, han har dragit en pistol. Händer det här verkligen?”, säger 22-åringen enligt NBC News.

De lyckades undkomma oskadda trots att deras fordon träffades av fyra skott.

Polisen: Vi behöver hjälp

Utöver att kalla in specialhjälp från FBI utlyser Phoenix-polisen också en belöning på över 600 000 kronor för tips som leder till att seriemördaren åker fast.

– Vi är säkra på att någon därute vet vem det här är, säger åklagare Mark Brnovich enligt NBC News.

Polisen har också med hjälp av vittnen tagit fram en fantombild på gärningsmannen och de går ut med beskrivningen av två bilar som ska ha använts vid dåden. En vit Cadillac-liknande bil och en BMW i 5-serien från slutet av 1990-talet eller början av 2000-talet.

De ber också allmänheten att höra av sig med observationer från tidigare skjutningar och att vara extra vaksamma på fordon eller personer som ”sticker ut” i Phoenix västra delar. ”Ingen information är i det här skedet för obetydlig för att rapporteras” skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Det är vid sådana här tillfällen, när våldsamma rovdjur ger sig på våra medmänniskor, som samarbetet mellan samhället och polisen är av yttersta vikt, säger Frank Milstead vid Arizonas myndighet för samhällsskydd i pressmeddelandet.

– Ser du något, gör dig hörd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Phoenix

Arizona

USA