Filmade hur kvinna ritualmördades – vid Cern

avJoakim Magnå

NYHETER

En grupp personer klädda i mörka kåpor sprider ut sig i en ring kring en kvinna i ljusa kläder. Ögonblicket efter hugger någon en kniv i kvinnans bröst.

Den kusliga filmen visar något som ser ut som ett ritualmord – mitt i natten utanför partikelfysiklaboratoriet Cern i schweiziska Geneve.

– Någons humor har gått för långt, säger en talesperson till AFP.

Filmen cirkulerar på internet och finns bland annat utlagd på Youtube. Någon står en bit upp och filmar platsen från ett fönster utanför Cern-laboratoriet i Geneve i Schweiz mitt i natten.

En grupp personer klädda i kåpor träder fram ut mörkret. De ställer sig i en ring framför en staty av den hinduiska guden Shiva. En kvinna går fram, tar av sig sin klädsel och lägger sig på marken. I ögonblicket efter kliver en av personerna i cirkeln fram till kvinnan för att till synes hugga henne i bröstet med en kniv.

Det hela är som hämtat ur en skräckfilm.

"Det är filmat på vårt område"

Personen som filmar rycker till och svär när den ockulta ritualen når sitt klimax.

En talesperson för Cern bekräftar att filmen är inspelad framför en av laboratoriets byggnader.

– Det är filmat på vårt område men utan officiellt tillstånd eller vår vetskap, säger hon till nyhetsbyrån AFP och tillägger:

– Cern ställer sig inte bakom sådana här upptåg, vilket kan leda till missuppfattningar om vårt vetenskapliga arbete.

Forskarskämt som gått för långt

En internutredning ska ta reda på vem som ligger bakom händelsen. Antagligen har de ansvariga haft passerkort för att komma in på området.

– Cern tar varje år emot tusentals av forskare från hela världen och ibland låter en del av dem sin humor gå för långt. Det är vad som har hänt här, säger talespersonen till AFP.

Genevepolisen har varit i kontakt med Cern men har inte inlett en förundersökning.

Cern (på svenska: Europeiska organisationen för kärnforskning) är världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik och mest känt för sin partikelaccelerator. Syftet är att försöka förstå mer av universums bildande och ursprung.