Facebook kan införa autospelande ljud

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX / Vilhelm Stokstad/TT
NYHETER

Facebook går vidare i sin satsning på rörlig bild. Nu lanseras ett test i Australien där videoklipp startar automatiskt – med ljud, skriver Mashable.

Från och med i tisdags kommer några australier märka att alla videor på Facebook, inklusive reklam och live-strömmar, kommer att starta automatiskt med ljud när de bläddrar i sitt nyhetsflöde.

I vissa versioner startar ljudet direkt när klippet börja spela, om inte din telefon är på ljudlöst, medan det i ett annat test finns en möjlighet att slå på ljudet under spelandets gång. Dock ska ljudfunktionen kunna stängas av helt på dina inställningar.

– Det här är ett av flera test vi kör just nu medan vi försöker förbättra videoupplevelsen på Facebook, säger en Facebookanställd till Mashable Australia.

Majoriteten negativt inställda

Det är trots allt ett intressant beslut eftersom Facebooks egna undersökningar har kunnat fastställa att så många som 80 procent av användarna är negativt inställda till videor som spelar upp ljud utan en förvarning. Och i en studie från Digiday väljer uppemot 85 procent att inte slå på ljudet när de tittar på videoklipp – en anledning till att många lägger in undertexter i sina klipp.
Det har därtill redan kommit klagomål från folk som menar att det kommer leda till en otrevlig miljö i exempelvis kollektivtrafiken och på jobbet om det plötsligt spelas upp ljud.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook