Svårt sjuka Charlie, 4, blir av med assistans

Publicerad 2016-11-19

Multisjuka Charlie, 4, är blind och kan varken stå eller gå själv. Ändå drar kommunen in de 40 timmars assistans han tidigare varit berättigad till, skriver Expressen.

– Charlie behöver hjälp med allt, det är inte som en vanlig fyraåring, säger hans pappa Krister till Aftonbladet.

Charlie sondmatas och kan varken gå eller stå själv – ändå får han ingen assistans: "Charlie kommer aldrig bli bättre", säger hans pappa.

I torsdags nådde ett blytungt besked Krister Bläsung och Linda Ottosson i Stockholm. Deras svårt sjuke son Charlie, 4, blir av med den assistans han beviljats av Stockholms kommun.

Det senaste året har hjärnskadade Charlie varit berättigad till 40 timmars assistans i veckan. Ovärderligt för pojken, som är blind, inte kan gå eller stå själv och dessutom har svår epilepsi.

– Charlie behöver hjälp med allt. Charlie har blöja, Charlie behöver hjälp med påklädning, det är inte som en vanlig fyraåring, säger pappa Krister.

Nytt rättspraxis

Under den period Charlie fått assistans har framförallt mamma Linda kunnat stanna hemma med honom och jobba som hans assistent. Det har gjort att Charlies problem – bland annat dålig sömn, hög infektionskänslighet och bristande motorik – har blivit lättare att hantera.

– Hon har kunnat köra Charlie till dagis, vårda honom, hämta honom. De här timmarna har vi till februari, men sen ska de dra in dem, säger Krister.

Från Stockholms kommun har paret fått höra att man nu agerar utifrån ett nytt rättspraxis – det samma som Försäkringskassan använder sig av och som lett till att många svenskar fått förändrade assistansvillkor under året.

– De har tolkat det här till sin fördel, för att spara pengar. Det drabbar Charlie framförallt, men det drabbar också våra tre andra barn, och oss.

Krister fortsätter:

– Om man drar in på timmarna så borde det bero på att Charlie har blivit bättre. Men såhär är det: Charlie kommer aldrig bli bättre. Han kommer bli sämre och kräva mer.

Tacksamma för stödet

Krister Bläsung valde efter beskedet på torsdagen att dela med sig av sina känslor i ett Facebookinlägg. På lördagen hade det redan delats av över 1 000 personer.

Familjen är glada och tacksamma över stödet.

– Det känns verkligen, att folk bryr sig och är irriterade över det här, säger Krister.

Han fortsätter:

– Vi vill gärna belysa det här. Många har blivit drabbade och kommer bli drabbade av att kommunen börjat bete sig på det här sättet.

Fler kan bli av med assistans

Aftonbladet har varit i kontakt med Birgitta Morin, enhetschef på Stockholms stad. Hon vill inte lämna några ytterligare kommentarer, men har tidigare uttalat sig i Expressen.

Där hänvisar hon till det prejudikat från Högsta förvaltningsdomstolen som Krister Bläsung också referat till.

– Det man säger i domen är att aktiv tillsyn inte ska räknas som grundläggande behov, säger Morin.

Hon medger att det kommer leda till att fler blir av med sin assistans.

– Absolut. Det kan bli så att väldigt många får indragen assistans eller färre timmar, säger hon till Expressen.