”Hörde bomberna falla när hon ringde”

avSusanna Nygren

1 av 4

Västsverige. Mitt under ett flyganfall lyckades den 15-åriga flickan ringa ett nödsamtal hem. Nu berättar hennes 71-årige farfar om mardrömmen när barnbarnet satt i klorna på IS.

– Hon ringde från Aleppo. Under samtalet kunde man höra bomber falla i bakgrunden, säger han.

I en villa i ett litet samhälle i Västsverige sitter flickans 71-årige farfar och är orolig för sitt barnbarn. Varje gång som telefonen ringer tänds hoppet – kanske är det ett besked om att hans 15-åriga barnbarn är på väg hem.

– Jag vågar inte riktigt tro att hon kommer hem. Jag tror det först när jag ser henne, säger han.

Ända sedan flickan försvann i maj förra året har familjen kastats mellan hopp och förtvivlan. Enligt farfadern kom ett första livstecken från henne någon månad efter försvinnandet. Då lyckades hon få tag på en telefon.

– Hon ringde från Aleppo. Under samtalet kunde man höra bomber falla i bakgrunden. Det har min son berättat. Flickan ville därifrån.

Blev väldigt oroliga

Han berättar att föräldrarna blev väldigt oroliga när det började gå upp för dem att deras då 15-åriga dotter satt fast hos IS.

De började kämpa för att få ut flickan.

– Min son och hans fru var väldigt ledsna och stressade. De har haft svårt att sova och vaktat telefonen.

Han berättar att hans son och dennes fru har varit så oroliga att de fått sjukskriva sig. Sonen har ringt honom flera gånger i veckan och han har försökt stötta honom.

– Han funderade på att ta saken i egna händer. Att åka ned själv till området och försöka få ut henne. Det pratade vi om flera gånger. Jag sa att jag kunde åka med. Men vi insåg att det var för riskabelt.

”Okej tills hon träffade killen”

Bokhyllan i vardagsrummet är fylld med familjeporträtt. Han har fyra barn och ännu fler barnbarn. Han visar ett fotografi på en liten flicka i 10-årsåldern. Två pigga ögon lyser mot fotografen.

– Allt var helt okej tills hon träffade den där killen. Jag tror det var 2014. Då började hon skolka och åkte hela tiden till Göteborg.

Föräldrarna var inte glada över att deras 14-åriga dotter hade träffat en betydligt äldre kille. Hennes farfar är ganska säker på att flickan inte hade en aning om risken hon tog när hon följde med honom.

– De flesta unga tjejer tittar inte på nyheterna. Så hon visste säkert inte vad hon gav sig in på.

”Har fått en pojke”

Flickan blev gravid och hon ska enligt uppgift ha fött ett barn under tiden hos IS. Det bekräftar hennes farfar.

– Ja, hon har fått en pojke. Det gör det lite extra komplicerat. Nu är det två som ska hem till Sverige. Jag hoppas verkligen att allt går bra.

ARTIKELN HANDLAR OM