Nazisten bröt ihop i rätten

1 av 2
NYHETER

Nazisten Andreas Carlsson, 33 år, lämnade i dag helt nya uppgifter om vad som hände vid attacken efter Internationella kvinnodagen. I ett känslosamt vittnesmål berättade han att det var hans gäng som blev anfallet och att han drog kniv eftersom han försökte rädda en vän.

– När personen med flaskan kommer närmare gör jag ett utfall. Min tanke är att träffa hans arm, säger Andreas Carlsson.

För första gången berättade nazisten Andreas Carlsson sin version om vad som hände under slagsmålet natten efter internationella kvinnodagen den 8 mars 2014. Han menar att han är oskyldig. I sitt vittnesmål under rättegången sa han att han och några vänner gick på Möllevången och satte upp klistermärken för Svenskarnas parti när en grupp av cirka 20 vänsteraktivister attackerade dem.

– De skriker nassesvin och olika provocerande grejer. Det kastas väldigt, väldigt mycket glasflaskor. Jag försöker springa därifrån och hukar mig för att inte bli träffad, sa Andreas Carlsson.

Efter en bit stannade han upp vände sig om. Då ska han ha sett hur en av hans vänner hamnat i trångmål. Tre till fyra personer hade, enligt Andreas Carlsson, hunnit i fatt och omringat vännen.

– De försöker slå och sparka honom. Sedan kommer det en person som är lite mer bestämd än de andra. Han har en stor vinflaska i sin hand. Och han drämmer den med full kraft rakt i huvudet på honom, sa Andreas Carlsson.

Börjar gråta

Vännen var, enligt Andreas Carlsson, helt omringad av de som attackerade honom och mannen med vinflaskan slog flera gånger mot hans huvud. Carlsson beslutade sig för att ingripa och tog sig fram till vännen. Han verkade borta efter att ha fått flaskan i huvudet.

– Jag tar tag i honom och försöker få honom därifrån. Men jag får inte riktigt kontakt med honom.

Andreas Carlsson tystnade en lång stund. När han försökte tala igen var rösten sprucken. Efter några meningar hördes hur han svalde och snörvlade till flera gånger.

Han berättade att läget var fryst under några sekunder. Sedan riktade mannen med flaskan in sig mot honom istället.

Då drar han kniv

– Då tog jag fram min arbetskniv. Jag skrek till gruppen att de skulle flytta sig. Sedan hände det inget förrän någon från sidan hoppar på mig igen.

Andreas Carlsson berättade att han gjorde ett utfall mot mannen som höll i vinflaskan. Men han var osäker på om han träffade. Sedan fick han en knuff och föll till marken. I ögonvrån såg han hur vännen blev påflugen.

– Han sitter och tittar ned i marken med tung, glansig blick. Då ser jag hur någon springer fram och knäar honom rakt ansiktet. Jag hinner tänka att ”Nu är det helt kört”. Nu har vi ingen chans längre.

Andreas Carlsson berättade att bråket avbröts tack vare att ridande polis kom till platsen. Han drog upp sin kompis och de flydde i riktning mot Jesusparken.

Helt nya uppgifter

Åklagaren Sofia Eilertsson Olsson konstaterade att detta är helt nya uppgifter. I tidigare förhör har Andreas Karlsson vägrat att uttala sig.

Hon ifrågasatte varför Andreas Carlsson och hans vänner valde att gå upp på Möllevången just den här kvällen - den 8 mars. Hans förklaring är att de ville ta en öl och att de inte hade tillräckligt fina kläder på sig för att gå till Lilla torg. I stället gick de från puben Sir Tobýs upp mot Möllevången. Det kommenterade åklagaren.

– Jag tror att alla som har varit på Lilla torg någon gång vet att klädseln är oerhört blandad där, sa hon.

Att han hade en kniv på sig förklarade Andreas Carlsson med att han hade glömt den i fickan. Det är en arbetskniv som han använder i sitt arbete.

Åklagaren försökte pressa Carlsson på om varför han höll sig undan utomlands så länge.

– Den här berättelsen skulle man ju kunna tolka som att du är oskyldig, sa Sofia Eilertsson Olsson.

Det förklarade Andreas Carlsson dels med att det är valår och att han vill skydda sitt parti och dels med att han inte ville att det skulle bli spekulationer i media.

Pratar efter två år

Målsägarbiträdet Jesper Montan var inte förvånad över de nya uppgifterna.

– Det är inga större överraskningar Han har haft förundersökningen att tillgå och nu drygt två år från händelsen väljer han att ta bladet från munnen, sa Jesper Montan, målsägarbiträde.

Andreas Carlssons uppgifter går helt i strid med vad Showan Shattak och den andra målsäganden har sagt. De hävdar att det var de som oprovocerat blev attackerade av Andreas Carlsson och hans gäng.

– Självklart talar inte alla sanning. De har ju lämnat så olika uppgifter, sa Jesper Montan.

Andreas Carlsson advokat, Theodor Nordenadler, ville inte kommentera hans klients framträdande i rätten.