SVT, Sveriges Television

Kritik mot Aktuellts debatt om debatten

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

SVT:s programdirektör Jan Helin debatterade med Janne Josefsson i Aktuellt om extremister ska kunna debattera i SVT.

Efteråt möttes debatten av hård kritik.

”Verkar vara totalt kaos”, skriver Dagens Nyheters utvecklingschef Martin Jönsson på Twitter.

Janne Josefsson säger nu att Helin kört över Aktuellts ansvarige utgivare.

– Jag ser att yttrandefriheten är hotad inifrån, säger Josefsson till Aftonbladet.

Under onsdagskvällen fortsatte debatten om den högerextrema tidningen Nya Tider på bästa sändningstid.

Och det blev rätt rörigt, konstaterade bland annat inrikesminister Anders Ygeman på Twitter:

”Tre SVT medarbetare samlas för att debattera SVT, men istället debatterar vad debatten i SVT om debatten i SVT handlar om. Kristallklart?”

Svängde fram och tillbaka

Bakgrunden är att den högerextrema tidningen Nya Tider först skulle få delta på bokmässan i Göteborg med hänvisning till yttrandefriheten. Sedan skulle den inte få medverka, trots principen om yttrandefrihet. Och sedan fick tidningen vara med ändå eftersom mässan var rädd för eventuellt skadestånd och kontraktsbrott.

Sedan skulle detta debatteras i Aktuellt i torsdags i förra veckan. Då fick Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk, med kopplingar till högerextremism, nazism och antisemitism, vara med.

I en debattartikel i Dagens Nyheter gick sedan SVT:s programdirektör Jan Helin ut och kritiserade att Nya Tider blev representerade.

”Menar att jag inte sa så”

Under onsdagskvällen debatterade således Jan Helin och Janne Josefsson, journalist på SVT:s Uppdrag Granskning, om extremister ska få debattplats i SVT.

Programledaren Nike Nylander började med att ifrågasätta Helin för något han ska ha sagt på ett internt personalmöte.

– På ett möte i måndags med alla oss som jobbar på Aktuellt sa du att sådana som Nya Tider, extremister, inte ska få debattera här hos oss. De kan intervjuas och granskas men ska inte få debattera.

Helin svarade att han varken sagt eller menat detta.

– Jag menar att jag inte sa så. Vi fick kritik för en debatt där vi försökte debattera alla människors lika värde. Där finns det inte två sidor.

Nylander påstod att flera som varit med på mötet, inklusive Aktuellts ansvarige utgivare Ulf Johansson, uppfattat att Jan Helin sa ”extremister kan aldrig vara en debatterande part”.

”Något annat än en privat tidning”

Janne Josefsson menade att här har Helin hamnat snett.

– Jag kan hålla med dig i mycket. Men här är du på ett sluttande plan. Var går gränsen för vad vi ska debattera?

Sedan förklarade Helin att han inte alls pratat i generella termer om att förbjuda extrema debattörer.

– Jag är jätteglad om du blir tydlig på detta att vi ska kunna ha debatter även med dem vi inte tycker om, sa Janne Josefsson.

– Public service är något annat än en privat tidning, avslutade han med hänvisning till att Helin kommer från jobbet som publisher på Aftonbladet.

Förvånades under sändningen

I en kommentar efter programmet säger Janne Josefsson till Aftonbladet att han tycker det är konstigt att Helin säger sig ha ”100 procent förtroende för Aktuellt-redaktionen” samtidigt som han hävdar att han inte sagt att extremister inte får debattera.

– När jag läste brevet (debattartikeln i DN, red. anm.) så reagerade jag på att han kör över ansvarig utgivare på det sättet.

– Jan Helin säger att det här stärker SVT. Jag åkte upp av den enkla anledning att jag reagerade på det han hade skrivit. Jag ser att yttrandefriheten är hotad inifrån, jag blir allvarligt skrämd över att han så väldigt ensidigt tar ställning för kritikerna, säger Janne Josefsson.

– Kan vi ha med SD i en debatt, kan vi ha med Jan Myrdal?

Han blev förvånad under sändningen när Helin bytt ställning.

– Vi tog varandra i hand och jag räknar med med att han kommer att vara en bra chef, säger Janne Josefsson.

”Märkligaste jag sett”

Men debatten i Aktuellt, som skulle förklara och förtydliga, möttes av kritik från tittare i sociala medier.

”Som tittare blir jag djupt orolig över vad som händer på en av Sveriges viktigaste nyhetsredaktioner. Verkar vara totalt kaos.”, skriver Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN på Twitter.

Rolf Stengård, tidigare redaktör på bland annat Sveriges Radio, var mest förbryllad.

”Sitter fortfarande och undrar vad SVT Nyheter och Aktuellt håller på med. Kvällens interndebatt var en av de märkligaste jag sett...”, skriver han på Twitter.

Ordet personalmöte började sedan trenda på mikrobloggen.

”Aktuellt-redaktionen måste nog ta sig en ordentlig funderare över hur det kunde gå så fel i inslaget med Jan Helin i kväll”, skriver statsvetaren Ulf Bjereld.

Programledaren Nike Nylander skriver på Twitter att debatten blev rörig eftersom programdirektören hade bytt ståndpunkt. ”Därför blev det inte den debatt om två motstridiga principer som var tänkt.”

Aftonbladet söker Jan Helin för en kommentar.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT, Sveriges Television

Jan Helin

Janne Josefsson

Nya Tider