Storbranden förstörde deras hem – då ryckte Samia in

1 av 2 | Foto: Privat
Samia Hanna Aoun och kollegan Caroline Spalin ställde upp när hjälp behövdes.
NYHETER

Under natten mot måndag rasade en stor brand i ett flerfamiljshus i Huskvarna. Då klev Samia Hanna Aoun, 44, och hennes kollegor in för att göra allt de kunde för att hjälpa de drabbade.

– Om det behövs skulle jag göra det igen, säger Samia Hanna Aoun.

Samia Hanna Aoun, 44, jobbar för ABF och är Kommunansvarig för Jönköping öster. Under natten mot måndag blossade en stor brand upp i ett flerfamiljshus i Huskvarna och alla de 156 personer som bor i huset fick evakueras. Samias mamma bor i ett hus på gatan och när Samia själv insåg vidden av vad som pågick fann hon sig snabbt.

– Jag började direkt att höra av mig till kollegor och försökte lista ut hur man kunde hjälpa till. Och ju fler bilder som kom på branden desto allvarligare insåg vi att det var. Till slut beslöt jag och en kollega Caroline Spalin för att ta min bil och åka dit, berättar Samia.

”Vi har precis flytt från kriget”

Samia hämtade upp sängar som folk ville låna ut till andra som kunde tänka sig att husera de boende och plockade upp filtar att värma dem med. ABF ordnade även med en lokal som vid behov skulle kunna användas som sovplats. Två familjer på plats hade kommit till Sverige för bara 1,5 år sedan och eftersom Samia själv kom till Sverige från Libanon 1987 kunde hon hjälpa till att tolka för dem.

– En av de jag pratade med sa "Vi har ju precis flytt från kriget och att behöva springa ut mitt i natten och höra skrik och se kaoset väcker minnen". Ena familjen hade glömt sin plånbok i lägenheten och stod helt utan möjlighet att köpa mat. Och barnen i den andra familjen hade blivit så rädda att de inte vågar återvända till lägenheten.

”Kan man hjälpa är det viktigt att göra det”

ABF:s lokal behövdes till slut inte användas för sängplatser, alla hittade husrum. Men en insamling startades för att hjälpa de som förlorat sina saker i branden. Hittills har allt från kläder och handdukar till leksaker samlats in. Även fotbollsklubben Husqvarna FF ställde upp och ordnade mat till de drabbade.

– Vi är många som har ställt upp för varandra och hjälpt till i detta. Och om det behövs skulle jag göra det igen. Kan man hjälpa är det viktigt att göra det, särskilt när man vet hur svårt det kan vara.