Dubbelt så många frakturer i halkan – ”ta inte onödiga risker”

1 av 4

avLinnea Järkstig

NYHETER

Dubbelt så många har besökt Södersjukhuset för frakturer och benbrott i halkan.

Nu uppmanar sjukhuset: ”Ta inte onödiga risker”.

– Tolv patienter har skadat sig den senaste timmen, säger Camilla Hedquist på SÖS i Stockholm.

En bred snökanon har dragit in över landets östra delar – och den ställer till det rejält. Räddningstjänst och polis har under morgonen åkt på larm efter larm om trafikolyckor. Samtidigt jobbar Södersjukhuset i Stockholm för fullt med att ta hand om alla skadade.

– Tolv patienter har kommit in den senaste timmen för att de skadat sig i halkan, det är en fördubbling mot vad det brukar vara, säger Camilla Hedquist, pressansvarig på sjukhuset.

”Spring inte till bussen”

De allra flesta har skadat handlederna när man försökt ta emot sig vid ett fall. Det kommer också in personer med benbrott och skallskador.

Och det är inte bara gamla som drabbas, även unga kommer in med skador, enligt sjukhuset.

– Man ser inte att det är halkigt på grund av nysnön som döljer isfläckarna, säger Camilla Hedquist.

Nu uppmanar sjukhuset alla att använda rejäla skor med kraftig sula eller broddar, att tänka på att gå där det är sandat och att vara uppmärksam på var det kan vara halkigt.

– Ta inte onödiga risker, spring inte till bussen och tänk på att trottoarer i närheten av dörrar kan vara extra hala.

Även Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ha i dag många patienter med benbrott. Omkring 50 personer har kommit in med halkrelaterades skador och 43 av dem har frakturer.

– Det är högt tryck i dag, säger Anders Berg, kommunikatör på Sahlgrenska.

”Är en snökanonseffekt”

Snön kommer att fortsätta att falla över östkusten och södra Sverige under dagen och som mest kan det komma 20 centimeter snö, varnar SMHI.

– Det är en snökanonseffekt. På mindre områden kan det komma stora snömängder så det blir stora lokala variationer, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Snöbyarna skapar också stora problem i trafiken.

I Lidköping har en buss kört av vägen och rakt ned i diket. Larmet kom vid 10-tiden och polis, räddningstjänst och ambulans åkte till platsen.

– Ingen person har skadats, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen region Väst.

Tidigt på tisdagsmorgonen skadades en person allvarligt i en krock mellan en buss och en bil i Åkersberga norr om Stockholm. Bussen ska ha åkt i diket i den kraftiga kollisionen, men ingen ombord på bussen skadades. Föraren har däremot tvingats opereras för sina skador, meddelar polisen.

– Det är trafikolyckor, trafikolyckor, trafikolyckor, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

SMHI: Där blir det besvärligt

SMHI klass 1-varnar för kraftigt snöfall i Västra Götaland, Kalmar, Gotland, Stockholm, Uppsala och Gävle. Värst väntas det bli i sydväst om Vänern där snökanonerna kan ge 10-20 centimeter snö.

– Där snön faller blir det halt, men eftersom det är kallt i hela landet i dag så finns det risk för halka i stora delar av Sverige, säger hon.

Nu utökar SMHI varningarna för att även gälla Skåne och Blekinge där det kan bli mellan 2 och 5 centimeter snö.

– Det är säsongens första snöfall för dem och därför varnar vi för att det kan bli halka, säger Sandra Andersson på SMHI och tillägger att det kan ”bli besvärligt från i kväll och över natten”.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder