Fridolin och Björklund i tv-duell

Uppdaterad 2016-12-02 | Publicerad 2016-12-01

Andra par ut i TV4:s partiledarduell var Gustaf Fridolin, MP, och Liberalernas Jan Björklund.

Debattens heta potatis var den inledande ordväxlingen om skolan.

– Skolsystemet dras i sär, skillnaderna mellan skolor ökar, säger Gustaf Fridolin.

– Man sitter och surfar och lyssnar inte på läraren, säger Jan Björklund.

Följ ämnen
Nato

Jan Björklund vill se ordningsomdömen och menar att bara hög personaltäthet inte löser ordningsproblemen i skolan.

– Sverige är ett av få länder som inte har ordningsomdömen och sedan dess har problemen bara eskalerat, säger Jan Björklund.

Fridolin:

– Ordning och reda absolut. Det vet vi att i skolor där man har tuffa förutsättningar har man ofta utmaningar om arbetsron. Det är därför det är så oehört viktigt att man arbetar med ordningsregler i skolan, säger han.

Förbud mot mobiltelefoner i skolan blev också föremål för diskussion mellan de två.

– Ett lagförslag som finns på bordet som Gustav Fridolin vägrar lägga fram är en lagstiftning som ger skolan rätt att säga att här är mobiltelefoner inte välkomna överhuvudtaget, säger Jan Björklund.

– Man sitter och surfar och lyssnar inte lärarna.

Gustaf Fridolin säger att problemet snarare handlar om att lärare ska få tid för alla elever och särskilt de som behöver det extra mycket. Därför behövs inte en lag mot mobiler, enligt Fridolin.

– Det är därför att en sådan lag inte behövs, de möjligheterna finns redan och det är bra att man kan bestämma det på skolan, säger han.

– Det som allra mest avgörande för att skapa ro i skolan är att man får tid för elever.

Partiledarna hamnade också i strid om till hur stor del problemen i den svenska skolan handlar om nyanlända elever.

– Det är verkligen inte så enkelt att det bara handlar om nyanlända, det handlar också om hur många böcker man har hemma eller om du har en egen vrå att läsa läxor i, säger Fridolin.

Björklund:

– Vi behöver förlänga skolplikten. Kommer man hit som 14-åring och knappt gått i skola i sitt hemland behöver man få tid att vara i skolan här. Vi behöver halvera sommarlovet och ha fler lektioner.

Inte heller i frågan om att gå med i Nato eller inte kunde Fridolin och Björklund enas.

– Jag tror det är fel väg att gå att göra en 180 graders vändning. Jag tror varken Sverige eller världen blir tryggar av att vi går in i en kärnvapenallians med Trump och Erdogan, säger Fridolin.

Jan Björklund fortsatte att yttra sin åsikt om att Sverige måste stärka sin försvarsförmåga och att det är självklart att gå med i Nato.

– Det är inte USA i första hand vi ska vara rädda för, som Gustaf Fridolin tar upp gång på gång, det är Ryssland vi ska vara rädda för, säger Björklund.

ANNONS