Miljardär tar fram språkspel för nyanlända

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Emelie Asplund
Roger Akelius.

Miljardären Roger Akelius, 71, satsar 100 miljoner kronor på ett online-spel där nyanlända elever får leka sig fram till svenska språket.

Allt ska vara gratis och fritt för vem som helst att använda.

– Vi ska lära flyktingar att tala svenska, på ett enklare sätt än man gör normalt, säger han.

Miljardären Roger Akelius är omskriven sedan länge, för sina omfattande fastighetsaffärer och ifrågasatt skatteplanering, men också för att han bor på Bahamas och varje år avsätter stora summor till välgörenhet.

I dag har han placerat nästan hela sin förmögenhet i egna stiftelsen Akelius Foundation.

Genom den har han donerat en halv miljard till SOS Barnbyar och även skänkt pengar till flyktingläger, sjukhus och måltider för barn.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att miljardären inom kort tar sitt välgörenhetsarbete ännu ett steg längre – till Sverige.

Första veckan i maj lanserar han nämligen en ny internetportal för att ge nyanlända möjlighet att lära sig svenska.

– Målet är att vi ska lära flyktingar att tala svenska, på ett enklare och snabbare sätt än man gör normalt, säger han.

Tusen lektioner på nätet

Den nya portalen innehåller 20 olika språk, däribland alla de vanligaste bland världens flyktingar. Lektionerna, som aldrig är längre än åtta minuter, är uppbyggda så att man ska leka för att lära. Det är spel, frågor, fraser, bilder, sagoklassiker och musik.

– Kursen har tusen lektioner, med 40 000 bildsidor, all text är inspelad med professionell speaker samt 500 korta video, 30 000 elevuppgifter och tio tusen färgfotografier, säger Akelius.

Enligt miljardären ska portalen marknadsföras till såväl skolor som privata språkutbildare, till exempel studieförbunden.

Eftersom den ska vara gratis, öppen för alla och fri från reklam hoppas han att också skolor som kämpar med brist på lärare ska vilja ta hjälp av hans språkutbildning.

– Jag är övertygad om att vi kan spara några tusen lärare på det här. Den vanliga undervisningen kräver många olika lärare. Det här sparar också på lokaler.

I dag riktar sig spelet främst till barn i skolålder och vuxna.

– Men vi kommer också att lägga in lektioner för förskolebarn, jag har just anställt en förskollärare som ska ta fram startövningar för små barn. Som att man ska visa ett äpple på bild och sedan får höra vad det heter.

”Kan inte annat än hjälpa”

Att Roger Akelius nu ger sig in i språkutbildningen beror på att han, genom sitt fastighetsbolag, träffat nyanlända som gjort honom uppmärksam på hur lång tid de kan få vänta innan de får lära sig svenska.

– Jag blev irriterad över att de inte får börja lära sig språket förrän de har blivit godkända på något vis. Så kan vi inte ha det. Man måste kunna börja direkt, säger han.

Engagemanget för flyktingar menar Akelius att han fått genom sina resor i världen.

– Jag har varit inne i många olika läger, har man sett hur det är… Det är människor som du och jag, det är skamligt hur vi sänder iväg dem nu till någon slags koncentrationsläger i Turkiet. Nej, jag kan inte annat än hjälpa.

Fotnot: Akelius språkspel har utvecklats inom en grupp med tolv anställda som fastighetsmagnaten tillsatte förra året. Kostnaden blir hundra miljoner, fördelade över 30 miljoner i Sverige och 70 i Tyskland.

Publicerad: