Olycka på brittiskt nöjesfält: Vagn störtade mot marken

1 av 9
NYHETER

En vagn ska ha lossnat från spåret på en berg- och dalbana i Skottland och tio personer har skadats.

Vagnen ska ha störtat sex meter ner mot marken och landat på en åkattraktion.

– Tsunamiattraktionen störtade från spåret i en kurva, säger vittnet Gavin McInally.

Tipsa | Aftonbladet

Olyckan ska ha inträffat vid nöjesfältet M&D’s i Motherwell i Skottland vid 16.40-tiden. Det är en berg- och dalbana som kallas ”Tsunami” som ska ha drabbats av olyckan och enligt brittiska Daily Record har en vagn lossnat från spåret och störtat tio meter mot marken.

På en presskonferens uppger skotsk polis att vagnen av okänd anledning lossnat från spåret i en kurva och anger att den störtat från sex meters höjd.

Under kvällen uppger skotsk polis att antalade skadade personer är tio, två vuxna och åtta barn. Hur allvarliga deras skador är var sent i kväll ännu oklart.

Vittnen på plats uppger för Daily Record att flera personer, vissa barn, sitter fast i vagnen som kraschat. På bilder från nöjesfältet syns också hur ett av vagnens hjul har lossnat och ligger på en helt annan plats än vagnen.

Gavin McInally var på nöjesfältet med sin dotter och blev vittne till olyckan:

–Tsunamiattraktionen störtade från spåret i en kurva, säger han till Glasgow Live.

”Störtade på en annan attraktion”

Ett annat vittne berättar för Daily Record att vagnen ligger upp och ner på marken och att det är svårt att se dem som rapporterats vara fastklämda.

– En grupp pappor försökte tippa vagnen så att de kunde komma fram till barnen som satt fast under den men den rörde sig inte, säger vittnet.

Flera personer och bilder från platsen vittnar också om att den störtande vagnen slagit ner på en annan attraktion av radiobilstyp.

– Det är en obeskrivlig syn att se hela vagnen upp och ner på platsen där de mindre barnens radiobilar är parkerade, säger ett vittne till Daily Record.

Tidningens sportjournalist Euan McLean var på plats på nöjesparken med sin dotter Macy och blev vittne till hur berg- och dalbanan de själva redan åkt tre gånger gick sönder. Han berättar att åkattraktionen har två vagnar med tio personer i varje och att den första vagnen tycktes åka i väg som vanligt när bromsarna plötsligt verkade slå på för att direkt släppa igen.

– Sen startade den andra vagnen med runt åtta, tio personer ombord, säger McLean.

– Den verkade fungera normalt ända tills den kom upp på cirka sex till tio meters höjd.

Vittne: Flög av spåret

Han beskriver det som hände sedan som att ramen till vagnen som höll den på spåret bröts isär.

– Sen flög vagnen med alla människor i av spåret från sex till tio meters höjd, säger Euan McLean till Daily Record.

– Det var helt fruktansvärt att se.

Tsunami är Skottlands enda ”inverterade berg- och dalbana”, där vagnarna hänger under rälsen. Maxhastigheten är cirka 65 kilometer i timmen.

Vid 18.15 meddelade nöjesparken på sin Facebook-sida att de nu har stängt tillsvidare:

”En allvarlig incident har inträffat på M&D's i dag med berg- och dalbanan tsunami. Vi har all tillänglig räddningstjänst på plats för att hjälpa till. Nöjesfältet är stängd tills vidare” skriver de.

Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skottland

Olycka