Här är den – världens fulaste färg

1 av 4

avJonas Löfvenberg

NYHETER

Om du tycker gult är fult har du inte sett färgen opaque couché. Den har nu visat sig vara världens fulaste enligt Australiensiska forskare.

Nu har Australiensiska forskare kommit fram till vilken som är världens fulaste färg: Pantone 448 C en grönbrun nyans som även kallas ”opaque couché”. Det skriver the Independent.

Forskningen har tagits fram i ett projekt som syftar till att göra cigarettpaket så lite tilltalande som möjligt. Materialet bygger på en undersökning gjord bland 1 000 personer som har fått säga sitt om olika färger.

Associeras med död

I undersökning har deltagare associerat Pantone 448 C med smuts, tjära och död. Färgen har inte benämnts med ett enda positivt adjektiv säger forskarna.

I Storbritannien används redan färgen tillsammans med obehagliga bilder på cigarettpaket sedan i maj. På Irland och i Frankrike ska färgen också börja användas för att göra cigaretter mer oattraktiva.

Fotnot: Färgen kan vara fulare än du upplever den, man bör ta hänsyn till färgåtergivningen på den skärm du läser detta på.

ARTIKELN HANDLAR OM