Polishunden Mina hittade försvunnen kvinna – ”Inte klarat det utan henne”

Av: Andreas Randhir Granfors, Frasse Levinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvann hemifrån – då ryckte Mine ut

Foto: Privat

Det var i onsdags som polishunden Mina fick göra en insats i Högbo utanför Sandviken när en 76-årig kvinna avvikit från sitt hem. Med hjälp av fotspår och Mina kunde kvinnan hittas efter stort polispådrag.

– Vi hade inte klarat det utan henne, säger hundföraren Sandra Axebäck Faadoun till Aftonbladet.

I onsdags försvann en 76-årig dement kvinna från sitt hem på en ort utanför Sandviken. Då hon fortfarande inte hade kommit hem framåt kvällen blev familjen orolig och kontaktade polisen. Även polisen i Uppsala tillkallades för att hjälpa till att hitta kvinnan.

”Vi irrade runt i skogen”

När hundföraren Sandra Axebäck Faadoun och hennes hund Mina kom till platsen hade patrullen från Gävle hittat små skoavtryck. Kvinnan som försvunnit hade 36-37 i skostorlek så polisen började följa spåren och ropa kvinnans namn i en kamp mot klockan.

– Vi irrade runt i skogen, vi var 4-5 stycken. Efter en och en halv timme började hunden spåra, säger Sandra, som haft hunden Mine sedan september förra året.

Hade fastnat under gren

Efter ett tag hörde patrullen någon som stönade och Mina drog iväg och började skälla. När de kom fram såg de att kvinnan fastnat under en gren och hade höft- och bensmärtor. Hon var även nedkyld och blöt så helikopter tillkallades och kvinnan kunde snabbt föras till sjukhus för att få vård, mycket tack vare Minas insats.

– Man kan säga att vi inte hade klarat det utan henne, och hon hade inte klarat det utan oss. Vi har klappat Mina lite extra nu och vi tycker om henne ännu mer nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE