”Vi kan förlora senaten på grund av Trump”

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

Republikan som kommer rösta på Clinton: Ligger sömnlös på grund av Trump. Hoppas partiet bryts itu

1 av 2

Donald Trumps framfart sänder kalla kårar – i de egna leden.

Framstående republikaner menar att man kan förlora greppet om den amerikanska senaten.

– Jag ligger bokstavligen sömnlös på grund av Trump, hon skulle vara mycket bättre än han, säger partistrategen Max Boot till Vox, angående Hillary Clinton.

Under de tidiga morgontimmarna blev det på onsdagen klart att Donald Trumps segertåg fortsätter, efter seger i sju av elva delstater under supertisdagen, och det ska mycket till för att han skulle misslyckas med att bli Republikanernas presidentkandidat.

Det får republikaner på flera håll i USA att skruva på sig av obehag, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

Max Boot beskrivs som en av de mest framstående strategerna inom Republikanerna. Han var tidigare utrikespolitisk rådgivare åt John McCain och Mitt Romney när de försökte bli presidentkandidater. Nu ingår han i Marco Rubios stab och hanterar utrikespolitik.

Trots att han alltid tillhört republikanerna ser han nu ett slut på sin livslånga kärlek och överväger att rösta på Hillary Clinton om valet står mellan henne och Trump.

– Jag ligger bokstavligen sömnlös på grund av Trump, hon skulle vara mycket bättre än Trump. Jag hoppas att partiet bryts itu om vår kandidat är en fascistisk demagog som Donald Trump, säger Max Boot.

Är åtminstone påläst

Inte helt oväntat hoppas han allra mest på Marco Rubio, som Boot jobbar för.

– Jag är inte överförtjust i Hillary och jag tycker att hon har flera svagheter. Det vore mycket bättre om senator Rubio blev president och  jag håller med honom om mer. Men Clinton är åtminstone påläst och har en seriös utrikespolitik, säger Boot som menar att Clinton politiskt ligger till höger om Barack Obama och tror att hon skulle göra ett bättre jobb än vad Boot anser att han gjort.

Arga väljare oroar

I Nevada vann Trump för en vecka sedan. Men i delstaten oroar sig vissa över vad stödet för Donald kan innebära.

– Det kan betyda att vi misslyckas med att vinna platsen i senaten, säger den tidigare Nevada-guvernören Bob List till Politico.

Valet till senaten hålls samtidigt som presidentvalet, för de platser som är valbara i år, och i Nevada hoppas republikanen Joe Heck kunna ersätta den demokratiske Harry Reid.

Men medan Heck har jobbat hårt för att nå ut till minoritetsväljare i Nevada så för Trump en linje som stött bort många väljare i den gruppen.

– Om väljarna går in i båset arga så är det inte svårt att tänka sig att Joe Heck och andra i slutändan kan få betala för Donald Trumps synder, säger republikanen Brian Seitchek.

”Kan vara katastrofal”

Bob List tror att det finns risk för att Rebublikanerna tappar greppet över senaten om vissa väljargrupper tar ut sin ilska över Trump på rebublikanska kandidater till överhuset i kongressen.

Brian Seitchik, tidigare stabschef för den rebublikanske representanthusledamoten Dan Lundgren, jämför situationen i Kalifornien med när partiet 1994 vill ta krafttag mot den illegala invandringen. Den gången gick det dåligt för Republikanerna.

– Jag såg hur uppeldade de anti-republikanska känslorna var bland latinamerikanska väljare. Trumps påverkan på valet till kongressen och andra utbytsval kan vara katastrofal, säger Seitchik.

’Ta avstånd från Trump’

Vissa republikanska politiker som för kampanj för att väljas in till senaten eller representanthuset kan tvingas ta avstånd från Trump, för att bibehålla stöd från vissa väljargrupper. En av dom är republikanen David Valadao som vill väljas till en tredje period i representanthuset och som har stöd från många spansktalande väljare i San Joaquin Valley i Kalifornien.

– Han kan tvingas göra ett val eller göra någon slags uttalande gällande presidentvalet för att bibehålla de relationer som han byggt upp, säger den rebublikanske strategen Jamie Fisfis.

Publicerad: