Polisen sätter in drönare i jakten på bilbrännarna

avLinnea Järkstig

1 av 6

Polisen jagar febrilt efter de som misstänks ligga bakom bilbränderna i Malmö.

Nu sätter de in drönare för att stoppa bränderna.

– Vi vet mer och mer vilka vi letar efter. Det går framåt, säger polismästare Mats Karlsson.

I stort sett varje dag brinner det bilar i Malmö.

Polisen jagar ett gäng unga män, från tonåren till tidiga 20-årsåldern, som de misstänker ligga bakom de 110 bilar som brunnit under sommaren. Nu sätter de in drönare i jakten på gärningsmännen.

– De ger en bra överblick över ett område. Ser vi ett fordon eller en gärningsman som vi vill ha stopp på så dirigerar vi om styrkorna dit, säger Mats Karlsson, biträdande polismästare i Malmö.

Gärningsmännen ”tidigare kända”

Drönaren är mycket billigare i inköp och drift än en polishelikopter, den är försedd med en kamera och rör sig över stan i jakt på bilbrännarna.

Den går att använda i både ljus och mörker, är fjärrstyrd och tillverkad av försvarsföretaget Saab. Det råder just nu flygförbud över staden på grund av drönaren.

– Vi använder också motorcyklar och vi kommer att beställa fler från närliggande områden, säger han och förklarar att de dirigeras om beroende på överblicksbilden som drönaren ger.

Polisen misstänker att det är en grupp på mindre än 20 personer som ligger bakom bilbränderna. Alla personer som sedan tidigare ska vara känd av polisen.

– Vi vet mer och mer vilka vi letar efter. Vi känner till dem sedan innan och de har begått brott av olika art, som stöld och personrån, säger Mats Karlsson.

Under natten till måndagen greps en 21-årig man som nu sitter anhållen misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse. Mannen är tidigare dömd för innehav av sprängmedel, enligt polisen.

Teorierna polisen utesluter

Tidigare har det varit tillfällen i landet där man tänder eld på en bil för att locka dit polis, räddningstjänst och senare försöker förhindra arbetet genom att kasta sten. Men enligt Mats Karlsson är det inget sådant kopplat till de här bränderna.

– Det märker vi när vi kommer till platserna, de som tänt på har redan försvunnit och vi vet ännu inte motivet.

Polisen utesluter också att bilbrandsvågen ska handla om något missnöje med något av polisens gripande eller att det ska handla om försäkringsbedrägeri.

– Vi kan inte se någon koppling till något av det här, säger Mats Karlsson.

Hur organiserade är de här personerna?

– Jag vill inte gå in på det eftersom vi jobbar för fullt med att kartlägga potentiella gärningsmän.

I natt var det det nionde dygnet på rad som bilar bränts i Malmö. Det går till så att en ensam eller några få personer slår sönder en bilruta, kastar in något brinnande och sedan lämnar de platsen.

– Det är ett väldigt snabbt förlopp och det finns en brist på observationer. Har man gjort iakttagelser eller vet något så är det viktigt att lämna information till polisen, säger Mats Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö