Tömmer by efter gammalt granatfynd

NYHETER

Helt okänd typ – väger 300 kilo

I mellan 50 och 60 år har en granat legat i en trädgård i en by söder om Nora.

Nu visar det sig att granaten kan vara skarpladdad. Vid en explosion kan den skada ett område på en kilometers omkrets, skriver NA.

– Den väger väl runt 300 kilo. Och den har ett innehåll, för den är röntgad. Men om det är trotyl eller cement vet vi inte. Vi hoppas inte att det är trotyl, men vi måste ju utgå från att det kan vara det, säger Hans Eriksson, poliskommissarie i region Bergslagen.

– Vi kan inte borra ett hål och kolla vad som kommer ut, säger han.

I mitten av juni ska stora delar av Dalkarlsberg utrymmas. Försvarsmaktens bombgrupp ska åka till en av ortens trädgårdar och oskadliggöra en drygt 300 kilo tung granat, av kalibern 305 millimeter.

– En granat av den här storleken har bara desarmerats en gång tidigare i Sverige, och då låg den på ett militärt område, säger poliskommissarie Hans Eriksson till NA.

”Ödeläggelse” är ett starkt ordval, säger Hans Eriksson. Men lufttryckvågen och marktryckvågen skulle kunna orsaka stor skada på ett vitt område.

– Och en väldigt kraftig knall, naturligtvis. OM den skulle detonera, säger Hans Eriksson.

Ungefär 130 personer bor i Dalkarlsberg. Förmodligen behöver inte precis alla utrymma stan 15 juni när Försvarsmakten anländer. Polisen och räddningstjänsten ska göra en bedömning av topografin och kolla hur stor skadan skulle kunna bli. Men Hans Eriksson understryker att de inte tror att granaten kommer detonera.

Glömdes bort under gräsmattan

– Vi utgår från att den kan vara skarp och då vidtas åtgärder som krävs.

Tillsvidare har polisen byggt en skyddsvall av betongblock och sand runt granaten. Men så har det inte alltid varit: under 50 till 60 år har den legat på lite olika platser i trädgården, som prydnadsföremål.

– Vi har viss information om att man har lekt med den där. De som har vuxit upp i Dalkarlsberg har vetat om den, säger Hans Eriksson.

Sen glömdes granaten bort. Det var när de nya ägarna av huset undrade vad höjningen i gräsmattan var som den upptäcktes igen, och cirkusen drogs i gång.

Kan inte identifiera typen

Ingen vet vad det är för typ av granat. Hans Eriksson tror att det kan vara en odokumenterad prototyp från Bofors, det skulle förklara att man inte kan hitta några handlingar om den.

– Skjutfältet ligger bara två kilometer från fyndplatsen. Det skulle kunna vara en förklaring, säger Hans Eriksson.

Inte ens Försvarsmaktens minröjningsexperter Swedec har ännu kunnat identifiera granaten. Försvarsmakten har skickat ut bilder och beskrivningar till kontakter över hela världen, men ingen har svarat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nora