”Det är upp till bevis för Löfven&Lövin”

NYHETER

Det är upp till bevis för firma Lövin&Löfven i kvällens debatt.

De andra kan nöja sig med att inte göra bort sig.

Det räcker för de flesta.

När SVT:s partiledardebatt inleds i kväll klockan åtta är det två partiledare som borde vara lite pirrigare än de andra.

De är Miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven (S).

Lövin är inte bara debutant i de här sammanhangen. Hon måste dessutom bevisa för sina partikamrater att hon verkligen är bättre lämpad för jobbet än företrädaren Åsa Romson som röstades bort för ett par veckor sedan.

Romson är en dålig talare men en duktig debattör. Lövin måste anstränga sig, både för att vara ännu vassare i debatten än Romson och för att framhäva partiets viktigaste frågor, miljön och klimatet.

Stefan Löfven har trippelpress på sig. Dels för att man förväntar sig mer av statsministern än de andra partiledarna. Han måste dessutom uppträda så att han inte tar udden av det positiva mottagandet av regeringsombildningen. När Löfven toppade laget med veteraner från Persson-eran fick han ros även från oväntade håll.

Men han måste också visa att den nystart som han talat om är mer än ett ord och några nya nunor på regeringens hemsida. För att det verkligen ska bli en nystart krävs handling.

Löfven är dock en dålig debattör. För det första har han inte ordets makt. För det andra tar han till halvsanningar, ibland rena osanningar, när han känner sig pressad. För det tredje reagerar han stingsligt på kritik. Oproffsigt, det ska man i en debattsituation bara skaka av sig.

En tredje som måste prestera är M-ledaren Anna Kinberg Batra. Det finns en viss irritation i hennes parti över hennes svala framtoning, att det är svårt att läsa av vad hon verkligen tycker och brinner för. Det finns också en oro för att det inte händer någonting med Moderaterna som ju gjorde ett riktigt dåligt val för två år sedan.

Den oron har dock minskat sedan partiets kommundagar förra helgen. Där pekade Kinberg Batra med hela handen och talade om vilka fem fokusområden som partiet ska ha.

I kväll måste hon bevisa för sina väljare att hon har reella chanser att bli Sveriges nästa statsminister. Och att hon har idéer som bär för framtiden.

De övriga, Jan Björklund (L), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD), Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) kan nöja sig med att inte göra bort sig. För närvarande är de andrarangsfigurer och då räcker det med godkänt.

Det är säkert ingen beskrivning som de själva skulle skriva under på. Men det är den krassa verkligheten i halvtid inför nästan val.

Fotnot: Om några veckor är det dags för nästa partiledardebatt, då i riksdagen. Men i den får inte Ebba Busch Thor (KD) delta eftersom hon inte sitter i riksdagen.​