Sommar i P1 2016

Blir lite av en representant för branschen

Av: 

Anna Andersson

NYHETER

Ida Sjöstedt växte upp med brun velour men älskade allt som glittrade.

I dag är hon en framgångsrik designer men tycks ha svårt att skaka av sig präktigheten.

Ida Sjöstedt är en del av det svenska modeunder som vuxit fram under 2000-talet, kanske är hon mest känd för att ha designat prinsessan Sofias brudklänning.

När hon nu sommarpratar blir det rätt mycket som en representant för sin bransch. Det märks att hon är van att bli ifrågasatt när det gäller (för) smala modeller, omöjliga skönhetsideal och slit och släng-mentalitet när det gäller kläder. Hon tar upp på alla dessa frågor och ja, jag är väl som hon för jag tänker ”viktigt, viktigt!”, men ärligt talat: det blir rätt tråkigt.

Politiskt medveten familj

Jag kan förstå om hon vill förekomma branschens belackare genom att redovisa sin syn på det. Men det var knappast dessa frågor som fick henne att ägna sig åt mode – och det hade varit roligare att höra mer om vilka drivkrafter det istället var.

Man får en aning när hon berättar om sin barndom i den brunmurriga skarven mellan 70- och -80-tal, i en politiskt medveten familj. Den lilla flärd som fanns var som uppstickande grässtrån på en stäpp efter första snön – gles och blygsam. Barbiedockor, mammas avlagda smink, de romska kvinnorna på granngården och några enstaka tv-serier var vad som fanns för att sätta färg på tillvaron.

Hon nämner också en modeutbildning och några danande år i London, där hon experimenterade mycket med sin egen stil – vad händer om man klär sig supersexigt och ändå kräver att bli tagen på allvar? Det här hade jag gärna hört mer om, och lite mindre om hållbarhet.

Inspireras av musik

Likaså är det spännande när hon på slutet berättar om hur när hon ritar en kollektion alltid utgår från en viss låt, men hur också omvärlden påverkar. Den senaste utgick från ”Go your own way”, och präglades av förra höstens flyktingkris och hårdnande debattklimat. Det genererade kläder i mycket mer svart än vanligt – men även glitter.

För vårens kollektion utgår Ida Sjöstedt från Michael Jacksons ”Heal the world”. Jag är mycket nyfiken på de kläderna.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1 2016

Ida Sjöstedt

Sommar i P1