Brexit – Storbritannien lämnar EU

Brittisk politiker liknar EU vid Hitler

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Londons förre borgmästare Boris Johnson jämför EU med Adolf Hitlers försök att skapa en superstat i Europa.

– Napoleon, Hitler, olika människor har försökt detta, och det har slutat tragiskt. EU är ett försök att göra detta med andra medel, säger Johnson i en intervju med Sunday Telegraph.

Boris Johnsson, som utmärkt sig som den cyklande, konservative politikern och nu Storbritanniens största motståndare till EU, skräder inte orden för att landet ska lämna Europasamarbetet.

I en intervju i Sunday Telegraph säger han att det under Europas historia, i ett försök att efterlikna Romarriket, gjorts flera försök att skapa en ”superstat” och samla kontinenten under en regering.

”Hitler har försökt detta”

– Napoleon, Hitler, olika människor har försökt detta, och det har slutat tragiskt. EU är ett försök att göra detta med andra medel, säger Boris Johnson.

Han menar att det finns en grundläggande illojalitet mot Europatanken och att det inte finns någon enskild myndighet som någon respekterar eller förstår.

– Det orsakar ett massivt demokratiskt tomrum, säger Johnson.

EU har orsakat ökade spänningar mellan medlemsstaterna, låtit Tysklands makt växa, tagit över Italiens ekonomi och ”förstört” Grekland, menar den före detta Londonborgmästaren.

”Stötande och desperat”

Efter uttalandet har Boris Johnsson stött på massiv kritik.

– Ena dagen är det attacker på president Obama och nu försöker han likna institutionen som har vidbehållit fred på vår kontinent i årtionden med Hitler, som utförde folkmord på miljoner oskyldiga människor, säger parlamentsledamoten Yvette Cooper, till Sky News.

Hilary Benn, även han parlamentsledamot, kallar uttalandet ”stötande och desperat”.

Den frispråkige och populäre Boris Johnson är en av de tyngsta politikerna i kampanjen för ett "brexit". Om britterna den 23 juni röstar för hans EU-kritiska linje kan premiärminister David Cameron tvingas lämna sin post.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit – Storbritannien lämnar EU

Boris Johnson

EU

Europa

Adolf Hitler