Arbetsförmedlingen: Vi är personen på spåren

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Allt började med att en kvinnlig kollega fick en öppnad kondom placerad på sitt skrivbord.

Inom loppet av ett år har sedan händelserna avlöst varandra.

Nu är myndigheten den misstänkte på spåren.

– Jag är ganska säker på att vi inom en snar framtid kommer att veta vem som står bakom detta, säger Thomas Wolf, personalchef på Arbetsförmedlingen.

Thomas Wolf, tillförordnad personalchef på Arbetsförmedlingen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Thomas Wolf, tillförordnad personalchef på Arbetsförmedlingen.

Trakasserierna på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm har pågått i över ett år.

Förloppet startade med att en kvinnlig anställd kom tillbaka till sitt skrivbord efter lunchen – och hittade där en öppnad, använd kondom.

Det slutade med att hon mådde så dåligt att hon inte ville komma tillbaka till arbetsplatsen.

Sedan har en Hitlermustach ritats på en medarbetarplansch, frukt har tuggats och lagts tillbaka i fruktskålen, ytterligare en öppnad kondom hittades i lunchrummet, enhetschefen har fått avföring i sitt postfack och någon har kissat ner väggar på toaletterna. Bland annat.

Aftonbladet har sökt enhetschefen på den berörda avdelningen, som tidigare uttryckt att arbetsmiljön på avdelningen är ”väldigt god”, men hon har inte velat svara på några frågor.

”Inget som pekar på dålig arbetsmiljö”

Thomas Wolf, tillförordnad personalchef på Arbetsförmedlingen, svarar att han håller med enhetschefen vad gäller arbetsmiljön.

– Det är till och med så att man har fantastiska sjuktalssiffror, säger Wolf och syftar på enheten inom förmedlingsavdelningen där händelserna ägt rum.

Enheten har enligt honom en sjukfrånvaro 2,3 procent för maj månad i år. Sett över ett år ligger sjukfrånvaron på 3 procent och för myndigheten i stort ligger ligger sjukfrånvaron på 6-7 procent.

Men allt är inte siffror, det är ju reella händelser?

– Men det finns ingenting i våra underlag som vi har i Arbetsförmedlingen som visar på dålig arbetsmiljö. Det går inte att dra den slutsatsen över huvud taget. Men vi har tydligt identifierat att det är en enstaka person som orsakat dessa händelser.

Personalchefen menar att det är uppenbart att detta är en person med psykisk ohälsa.

– Annars gör man inte på det här sättet, och det är en person som vill få uppmärksamhet, men det går inte att knyta det till arbetsmiljöfrågan.

”Vet snart vem det är”

En person som är anställd på huvudkontoret vittnar å andra sidan om en ”dysfunktionell arbetsplats” där anställda börjat misstänka varandra vilket bidrar till en dålig arbetsmiljö – tvärtemot vad cheferna säger.

Nu menar dock Thomas Wolf att de är en misstänkt person på spåren.

– Det har ju skett ett antal händelser som ni rapporterat om och det är klart att inringningen blir mindre och mindre här. Jag är ganska säker på att vi inom en snar framtid kommer att veta vem som står bakom detta.

Varför har ni inte kunnat peka ut någon tidigare?

– Det är jättesvårt, vi har 1 200 anställda, öppna kontorslandskap och många med tillgång till olika avdelningar. Det finns en jättesvårighet att ringa in en person när det sker i det fördolda. Det är inte så att vi kör dna-tester på våra medarbetare, säger Thomas Wolf.

Vad som kommer att hända när personen identifieras vet han inte. Nu överväger personalavdelningen att göra en kartläggning av arbetsmiljön på den berörda avdelningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN