"Pinsamt okunnigt"

NYHETER

Jan Björklund går till motattack mot Hadzialic

1 av 2 | Foto: Jan Björklund.

Nu slår Jan Björklund (L) tillbaka om yrkesprogrammen – och målar ut Socialdemokraterna som boven i dramat.

I själva verket är det Göran Persson och LO som bär ansvaret, menar han.

– Det är pinsamt okunnigt av Hadzialic. Yrkesutbildningarnas popularitet har sjunkit oavbrutet i 25 år, säger Björklund.

Det var efter Skolinspektionens rapport om yrkesprogrammen i morse som gymnasieminister Aida Hadzialic (S) gick till attack mot Jan Björklund. Hon menar att hans reformer gjort guld till sand.

Men det är en bild som Björklund, ex-utbildningsminister och partiledare för dåvarande Folkpartiet nu Liberalerna, starkt vänder sig emot.

– Yrkesutbildningarnas popularitet har sjunkit sedan början av 90-talet, tyvärr har inga reformer avhjälpt detta, säger han.

"Borde vrida om armen på sina egna"

Enligt Jan Björklund beror problemet på att S och LO hårdnackat har motarbetat alla tankar om fler lärlingsprogram, som alternativ till gymnasiets ordinarie program. Det skulle ge fler unga möjlighet att lära sig ett yrke på en arbetsplats, menar han.

Men Björklund lägger också stor skuld på ex-statsminister Göran Perssons skolreform från början av 90-talet, när Persson var skolminister. Då blev alla tvååriga program treåriga med högskolebehörighet.

– Det var då problemen började, så hon borde vrida om armen på sina egna och LO i stället.

Framhåller disciplinproblem

Däremot delar Jan Björklund Skolinspektionens bild av situationen ute på landets yrkesprogram.

Han framhåller att "disciplinproblemen är mycket stora i svensk skola" och att det på yrkesprogrammen ofta beror på att de som går där är skoltrötta.

– De här ungdomarna har kroknat i skolan, då är det ingen lösning på problemet med ännu mer teoretiska studier, säger han.

Hadzialic menar att det är ett av problemen, att du målat ut de här ungdomarna som mindre studiemotiverade?

– Det är ett absurt påstående. Om någon tror att detta är ett problem som uppstod när jag blev utbildningsminister, då har man inte speciellt långt perspektiv.