Vallokalerna öppnar i USA

avOskar Forsberg, Victor Stenquist

1 av 10 | Foto: Reuters
Trump och hans hustru Melania röstar.

Vallokalerna i USA har öppnat och företaget Votecastr kommer fortlöpande publicera siffror från de olika lokalerna.

Vid klockan 16 presenterades preliminära siffror från Colorado.

Clinton hamnade på 46 procent medan Trump hamnade på 44 procent, enligt Votecastr.

De senaste siffrorna visar att sannlikheten för att Hillary Clinton blir president ökar. I nuläget är sannolikheten 72 procent att Clinton vinner – mot 28 för Trump. Men dagens val kommer skilja sig från tidigare då flera medier kommer publicera hur väljarna röstar innan vallokalerna har stängt.

Nyhetssajterna Slate och Vice samarbetar idag med Votecastr, ett företag som styrs av veteraner från bland annat Obamas kampanj.

Målet är att kunna skildra i realtid hur det går för kandidaterna i varje stat. Enligt uppgift ska de första siffrorna komma klockan 14 svensk tid.

I USA har man historiskt varit mycket konservativ när det gäller att rapportera hur väljarna röstar under tiden vallokalerna är öppna, men det har ändrats inför dagens val, där alltså Votecastr kommer publicera vallokalsundersökningar fortlöpande.

Enligt uppgift från företaget kommer man använda en liknande metod som kampanjerna själva använder för att mäta röstandet.

Vid klockan 16 presenterades preliminära siffror från Colorado.

Clinton hamnade på 46 procent medan Trump hamnade på 44 procent, enligt Votecastr.

Resultatet baseras på 1,53 miljoner röster i staten men är i nuläget mycket preliminära. Enligt flera tidigare undersökningar har gapet mellan kandidaterna i Colorado varit runt två-tre procentenheter.

Texten uppdateras

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

 PLUS:  USA:s framtid

ARTIKELN HANDLAR OM