Här får de anställda springa på jobbet

Foto: Faksimil / SVT Västernorrland
Löpbanden vid arbetsplatserna är mycket populära – hos de som väljer att använda dem.
NYHETER

När det var dags för kommunen att byta kontor såg universitetet chansen att genomföra ett experiment – och införde löpband vid arbetsplatserna, rapporterar SVT Västernorrland.

– Vi ser att de som börjat använda det tycker jättemycket om det, säger Metter Hardner vid arkitekthögskolan i Umeå.

Foto: Umeå universitet / PRESS
"Vi ser att många är bra på att ta trapporna eller promenera på lunchen", säger Viktoria Wahlström vid Umeå universitet till SVT.

Örnsköldsviks kommun skulle flytta till nya lokaler. Då bestämde sig Umeå universitet för att ta chansen och genomföra ett experiment för att undersöka effekterna av ohälsosamt stillasittande.

Halva personalstyrkan flyttade in på ett kontor så kallat aktivitetsbaserat kontor, där personalen kan sitta på pilatesbollar eller springa på löpband medan de arbetar.

– Vi har mycket att utforska här. Människan är skapt för variation och framtidens kontor bör främja variation, säger Lisbeth Slunga Järvholm på miljö- och yrkesmedicinska avdelningen på Norrlands universitetssjukhus, till SVT Västernorrland.

Större risker på kontor

Fler och fler arbetar med kontorsarbeten. Det innebär ökad risk för bland annat diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Därför är kommunkontoret en perfekt plats för Umeåforskarnas undersökning.

– Vi ser att många är bra på att ta trapporna eller promenera på lunchen. Men trösklarna är större när det handlar om gående möten eller att regelbundet använda gåbandet vid sin dator, säger Viktoria Wahlström, doktorand vid Umeå universitet.

Till våren kommer resultaten från forskarnas löpbandestudie sammanställas. De hoppas att resultaten kan användas som rådgivning vid framtida arbetsplatsutforming.

– Vi hade hoppats att fler skulle använda gåbandet men det vi ser är att de som börjat använda det tycker jättemycket om det, säger Metter Harder vid arkitekthögskolan i Umeå, till SVT.