Donald Trump blir USA:s president

Donald Trump blir USA:s näste president efter en enorm vändning i valspurten.

Hillary Clinton har erkänt sig besegrad i ett telefonsamtal med sin rival.

– Det är dags för oss att enas som ett gemensamt folk, säger Donald Trump i sitt segertal.

Inför valet talade allt för demokraternas Hillary Clinton.

Men republikanernas Donald Trump gjorde sedan en sensationell valspurt som få experter hade förutsett.

Under natten tog han hem flera av de tyngsta delstaterna och gick minut för minut allt närmare en seger i det amerikanska presidentvalet.

På onsdagsmorgonen, svensk tid, anlände Donald Trump till sin valvaka i New York för att hålla tal. Då hade han fått 266 av de 270 elektorsröster som krävs för att vinna valet.

En kort tid senare utropades han till USA:s 45:e president av nyhetsbyrån AP, sedan tv-bolaget CNN kommit med en prognos som innebar att han fått de 10 elektorsrösterna från Wisconsin – och därmed garanterat segern.

”Dags för oss att enas”

Den nyvalde presidenten var lugn när han intog scenen tillsammans med sin familj efter att ha blivit presenterad av sin vicepresidentkandidat Mike Pence.

– Tack så mycket alla. Ledsen att ni fick vänta. Det är komplicerade angelägenheter. Jag har precis mottagit ett telefonsamtal från Hillary Clinton där hon gratulerade oss till segern, inledde Trump sitt segertal.

– Hillary har jobbat väldigt hårt och länge och vi är skyldiga henne en stort tack för hennes sätt att tjäna vårt land.

Den aggressiva retoriken från valrörelsen var som bortblåst.

Tillsammans med hela sin familj stod Donald Trump på scenen när han tackade alla de som röstat på honom. Men han flörtade även med de som inte röstat på honom.

– Jag vill bli president för hela Amerika och att det är mycket viktigt för mig, säger han

– Nu är det tid för USA att läka såren. Republikaner, demokrater och självständiga: det är dags för oss att sluta oss samman som ett enat folk.

”Överens med de som är överens med oss”

Trumps valframgång ledde till en stor ekonomisk oro i världen med börser som rasade över hela världen. Även i Sverige dök börsen inledningsvis men återhämtade sig relativt snabbt.

USA:s näste president lovade i sitt tal att återuppbygga landets infrastruktur, återuppbygga städer och sjukvård, och se till att människor får sina jobb tillbaka. Trump, som är en motståndare till handelsavtal och vars ekonomiska politik dömts ut, lovade också att dubblera landets ekonomiska tillväxt.

– Vi har en stark ekonomisk plan. Vi ska fördubbla vår tillväxt och ha en stark ekonomi samtidigt som vi ska komma överens med världens länder och ha bra relationer med dessa. Ingen dröm eller utmaning är för stor.

Det finns även farhågor om vad segern kan innebära säkerhetspolitiskt.

– Vi kommer att vara överens med alla länder som är beredda att vara överens med oss, sa Trump.

Clinton vägrade tala

Hillary Clinton dök aldrig upp för att tala till publiken på Clintonkampanjens valvaka. I stället var det kampanjchefen John Podesta som intog podiet tidigare under morgonen när valresultatet stod klart. Han sade då att det fortfarande var så jämnt i flera stater att det inte skulle gå att garantera ett resultat.

– Varje röst räknas och i många stater är det alldeles för jämnt, så vi kommer inte att ha någonting mer att säga. Ni borde alla gå hem och få lite sömn, vi kommer att ha mer att säga i morgon, säger han.

Barack Obamas efterträdare tillträder på installationsdagen den 20 januari 2017.

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”

STÄLLNINGEN JUST NU

Läget stat för stat

Publisert:

LÄS VIDARE