Arek, 40, slogs ihjäl – för att han var polack

avNiklas Svahn

Publicerad:

Polen: ”Håll våra invånare säkra”

1 av 5 | Foto: AFP

Arek Jozwik, 40, slogs ihjäl av sex brittiska tonåringar i östra London.

Polisen misstänker att det rör sig om ett hatbrott då ungdomarna gick till attack bara för att de hörde Jozwik prata polska.

Nu uppmanar Polen Storbritannien att skydda polacker i landet.

– Vi litar på er, säger utrikesministern Witold Waszczykowski.

Efter att den brittiska befolkningen röstat för utträde ur Europeiska unionen ökade antalet hatbrott i Storbritannien. Både före och efter 23 juni sågs hatiska attacker och även graffiti målat på det polska kulturcentret i London. Attackerna har fördömts av regeringen.

– Vi är alla överens om att det definitivt inte finns något rum för främlingshat i vårt samhälle, sa utrikesministern Boris Johnson, som också ledde kampanjen för ”nej till EU”.

Misshandlades svårt

40-åriga fabriksarbetaren Arek Jozwik, polsk medborgare bosatt i London, mördades i lördags förra veckan när han gick förbi ett gäng ungdomar på gatan. Enligt flera brittiska medier var det när tonåringarna hörde att Jozwik talade polska som de gick till attack och började slå och sparka honom. Han började bland annat blöda från örat, enligt The Sun. När en boende försökte få kontakt med Joswik var han medvetslös. Han dog av sina skador.

Under lördagen hade en rad människor samlats på gatan i Harlow, östra London, där fabriksarbetaren misshandlades, för en tyst minut.

Många ville sörja med nära och kära och passade på att lägga blommor vid platsen.

Kraftig ökning av hat

Polens regering har efter brottet uppmanat den brittiska polisen att öka sin vaksamhet för att skydda polacker i landet.

– Vi litar på den brittiska regeringen och dess myndigheter att upprätthålla säkerheten för brittiska och europeiska medborgare, inkluderat polacker, för att förhindra den typen av främlingshat som vi sett på sistone, säger Polens utrikseminister Witold Waszczykowski i Warszawa när han mötte med Boris Johnson.

Polisens nationella avdelning i Storbritannien uppger att mer än 3 000 hatbrottsrelaterade händelser rapporterats i landet mellan 16 och 30 juli – en ökning med 42 procent jämfört med samma period förra året, skriver nyhetsbyrån AFP.

Efter att Polen blev medlem i EU 2004 har runt 800 000 polacker har flyttat till Storbritannien.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Polen

London