Asylbåten på plats – stort bråk om tillstånd

avOlof Svensson

Hamnägare polisanmäld men gömmer sig

1 av 19
Det tidigare kryssningsfartyget Ocean Gala skulle bli flyktingboende.

Kryssningsfartyget Ocean Gala har anlänt till Sverige och nu råder full strid om fartygets framtid.

Migrationsverket tror inte längre att det kommer att bli ett asylboende – men ägaren säger att de första flyttar in om två veckor.

Samtidigt har kommunen polisanmält hamnägaren, som försvunnit spårlöst.

Turerna kring Migrationsverkets planerade asylboende på vatten, kryssningsfartyget Ocean Gala, har varit utdragna.

I veckan tog det hela en ny vändning när fartyget började sin färd upp till Sverige. I går kväll anlade det vid Utansjö hamn utanför Härnösand. Detta trots att kommunen hävdar att Migrationsverket lovat att det inte kommer att bli något asylboende – åtminstone inte i Härnösand.

Hamnen ägs av en privat aktör, som enligt kommunalrådet Fred Nilsson (S), är försvunnen.

– Hamnägaren gömmer sig, svarar inte på telefon, sms, telefonmeddelande eller mejl, säger han.

”Inte sett något liknande”

I går polisanmälde Fred Nilsson hamnägaren för brott mot sjöfartsskydd. Han menar att hamnen saknar de tillstånd som behövs för att ta emot ett så stort fartyg.

Förundersökningen leds av Jörgen Bladin vid Härnösandspolisen.

– Jag har jobbat i 30 år och har aldrig haft ett sådant här ärende, säger han.

– Vi måste inhämta information om hamnen och fartyget och om det finns brister någonstans. 

Jörgen Bladin räknar med att utredningen kommer att ta lång tid.

– I nuläget finns det ingen sjöåklagare i region Nord. Sedan håller Transportstyrelsens jurister på och undersöker det här så att vi inte dubbeljobbar.

Ocean Gala har plats för 1 790 boende och Härnösands huvudkritik mot planerna är att hamnområdet inte är anpassat för bostäder i så stor omfattning.

– Sedan gör båten ett gigantiskt misstag när man går in i en hamn där man inte har rätt att gå in. Man bryter mot internationella lagar som finns reglerat av FN, säger Fred Nilsson.

Tror inte längre det blir ett asylboende

Migrationsverket skrev kontrakt med ägaren till Ocean Gala, Floating Accomodation, i början av mars. Enligt kontraktet skulle ägaren hitta hamnplats inom två månader men tiden förlängdes och löper nu ut den 2 juli. Aftonbladet har i flera artiklar skrivit om turerna kring fartyget  och kritiken mot ägarna Kjell och Espen Tandberg.

Migrationsverkets ansvarige för boendefrågor, Willis Åberg, säger att Migrationsverket var i en pressad situation när kontraktet skrevs.

– Sedan har Sverige tagit ett antal beslut som gjort att antalet asylsökande har minskat drastiskt. Det är möjligt att vi inte skulle gått in i ett sådant avtal i dag, säger han.

Dygnshyran för Ocean Gala är 800 000 kronor per dygn. Om ägaren lyckas uppfylla villkoren kommer Migrationsverket betala och boenden kommer flytta in, enligt Willis Åberg. Men han tror inte att det kommer att bli något asylboende på fartyget. 

– Vi vet att det tar tid att få fram tillstånd och kriterier som krävs. Vi har ett skrivet avtal som är villkorat och villkoren ska uppfyllas. I den här världen är två veckor som är kvar ganska kort tid.

Kjell Tandberg, vd på Floating Accomodation, säger däremot att allt är klart för inflyttning inom två veckor.

– Fartyget är i Sverige med alla tillstånd som behövs.

Det kommer bli ett asylboende?

– Ja.

Aftonbladet har sökt ägaren av hamnen i Utansjö.

ARTIKELN HANDLAR OM