Kommer Merkel att lyssna på folkets örfil?
En rejäl örfil från väljare missnöjda med Angela Merkels generösa flyktingpoilitk.
Någon annan tolkning av högerpopulistiska Afd:s valframgångar är svår att göra.
Kommer Merkel att lyssna och vad säger resultatet om utvecklingen i Tyskland?
Delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern är bara den senaste av en rad valframgångar för Alternativ für Deutschland, Afd. Och garanterat inte den sista. Fler delstatsval återstår innan nästa allmänna val hösten 2017 och allting tyder på att Afd kommer att fortsätta stjäla väljare från Merkels konservativa CDU/CSU.
Partiet lyckades inte komma in i förbundsdagen 2013. Men man är numera representerad i nio av landets 16 delstater.
Fick en dryg femtedel
I Mecklenburg-Vorpommern fick man en dryg femtedel av rösterna och blev större än Merkels parti. Anmärkningsvärt då det är första gången Afd lyckas slå CDU i ett delstatsval.
Allt talar för att man kommer in i förbundsdagen efter valet nästa år. Opinionsmätningarna ger partiet tio procent nationellt. Afd har därmed chansen att bli tredje största parti efter socialdemokratiska SPD och CDU/CSU.
En raket
Precis som i Sverige saknade Tyskland länge ett missnöjesparti på högerkanten. När Afd bildades 2013 var partiets stora fråga att avskaffa euron. Vilket inte visade sig vara någon valvinnare.
När Merkel öppnade dörrarna för flyktingarna såg partiet sin chans att exploatera de flyktingfientliga stämningarna. Sedan dess har partiet placerat sig allt längre ut till höger och stormat fram som en raket i val och opinionsmätningar.
Sammantaget har Angela Merkels ställning som Tysklands okrönta drottning undergrävts kraftig jämfört med ett år sedan. Då låg Merkels personliga popularitetssiffror på närmare 70 procent. Hon var betydligt mer populär är sitt parti.
Flyktingfrågan drar ner
I de senaste mätningarna tycker "bara" 47 procent av tyskarna att hon gör ett bra jobb.
Den enskilt viktigaste skälet till det stora tappet är Merkels inställning i flyktingfrågan som hon sammanfattade redan för ett år sedan då hon öppnade gränsen med orden "vi klarar det". Då höll många med men sedan dess har stödet vittrat sönder inför den enorma anstormningen.
Retar kritiker
Merkel har i praktiken tvingats anpassa sig och strama åt precis som Sverige har gjort. Men Merkel vidhåller att hon gjorde rätt vilket retar många kritiker som anser att Tyskland inte klarar av att integrera den dryga miljon flyktingar som man tog emot förra året.
Störst är kritiken i det före detta Östtyskland trots att man där tagit emot betydligt färre flyktingar än de västra delarna. Men omsvängningen har skett överallt och blottat ett mer rasistiskt och intolerant Tyskland. Tyskarnas självbild har fått sig en rejäl törn.
Eftersom det hittills bara handlat om regionalval utgör Afd inget direkt hot mot Merkels maktställning. Men nästa höst är läget ett helt annat. Merkel har ännu inte sagt om hon ställer upp för en fjärde period som förbundskansler men de flesta förväntar sig att hon gör det.
Måste lyssna
Om Afd:s framgångar fortsätter och hotar Merkels partikamrater som i dag sitter i det tyska parlamentet kan det börja knorras inom CDU, även om Merkel idag inte har någon verklig utmanare till kanslerposten.
Ett värre problem är systerpartiet CSU från Bayern vars ledare Horst Seehofer på många sätt är på direkt kollisionskurs med Merkel. Han har tidigare bjudit in Ungerns flyktingfientlige president Viktor Orban till Bayern och även i övrigt drivit på för en mycket mer restriktiv flyktingpolitik.
Vill Merkel försvara sin position måste hon sannolikt lyssna på opinionen och bli mer restriktiv. Det är i första hand från hennes parti som Afd tar sina väljare.