Sida stoppade bistånd efter hot från KGB

Säkerhetstjänsten KGB har hotat en svensk tjänsteman på Sida.

Efter hotet har det svenska biståndsorganet dragit in stödet till en moldavisk hjälporganisation.

– Det är ett upprörande och djupt olyckligt beslut, säger Robert Hårdh som är chef för Civil Rights Defenders.

Med hjälp av organisationen Civil Rights Defenders stöder Sida olika människorättsorganisationer i Moldavien. En av dem är PromoLex som ger juridisk hjälp till personer som har utsatts för tortyr i utbrytarrepubliken Transnistriens fängelser.

Stödet stoppat

Men detta stöd, som har funnits i tio år, har nu stoppats eftersom det anses försvåra förhandlingarna med Transnistriens självutnämnda regim.

– Det är ett upprörande och djupt olyckligt beslut. Jag är rädd att det kommer att  innebära en starkare politisering av det svenska biståndet och urholka arbetet för de mänskliga rättigheterna, säger Robert Hårdh som är chef för Civil Rights Defenders.

Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.
Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Transnistrien, som ligger mellan Moldavien och Ukraina, är ökänt för organiserad brottslighet, vapensmuggling och mänsklig trafficking. Landet är inte erkänt av någon nation men får finansiellt och militärt stöd från Ryssland.

Aftonbladet Utrikes

Försöker tvinga till sig pengar

PromoLex, som arbetar från Moldavien, har hittills hjälpt 27 tortyroffer från Transnistrien att få sina fall prövade i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Hittills har de vunnit alla fall som har hunnit avslutas.

Flera rättsfall handlar om personer som utsatts för ekonomisk utpressning. Regimen har försökt tvinga till sig pengar eller ekonomiska tillgångar genom att tortera fångar i häkten och fängelser.

Spridit filmer

Att dessa fall tas upp i en internationell domstol ogillas starkt av de styrande i Transnistrien. Förra året anklagade säkerhetspolisen, KGB, PromoLex för spioneri och för att underminera säkerheten i Transnistrien. I ett pressmeddelande skrev KGB att en förundersökning hade öppnats mot organisationens jurister.

KGB misstänks också ha spridit två hotfulla filmer om PromoLex och ett antal journalister i sociala medier. Filmerna visar hur en rad namngivna personer får sina mailkonton hackade.

Filmerna skickar också en varning till de organisationer som finansierar PromoLex arbete.

Svensk hotats

Ett av de mejlkonton som exponeras i filmerna tillhör Månstråle Dahlström, andre ambassadsekreterare på Sveriges ambassad i Moldavien. Dahlström är ansvarig för Sveriges stöd till mänskliga rättigheter i regionen och det nu avbrutna stödet till PromoLex.

Enligt chefen för Sveriges bistånd i Moldavien, Henrik Huitfeldt, hade beslutet om det stoppade biståndet inget med hoten att göra. Däremot anser den svenska ambassaden i Moldavien att PromoLex arbete försvårar de samtal om Transnistriens framtid som säkerhetsorganisationen OSSE försöker föra.

Vägrar förhandla

De styrande i Transnistrien har hittills vägrat att sätta sig vid förhandlingsbordet så länge PromoLex arbete fortsätter.

– PromoLex gör en hel del bra saker men de gör också saker som inte gynnar förhandlingarna. PromoLex har drivit sina fall hårt. Vi tror inte att det är en framkomlig strategi för att långsiktigt kunna komma till rätta med MR-situationen i Transnistrien, säger Henrik Huitfeldt.

”Sida borde ha stöttat PromoLex”

Sidas motivering ifrågasätts av både Civil Rights Defenders och av PromoLex. De menar att man inte kan ställa arbetet med tortyroffren mot försöken att få i gång förhandlingar om Transnistrien.  Sverige bör inte böja sig för KGB:s krav.

– PromoLex är en oberoende människorättsorganisation som gör ett utmärkt juridiskt arbete. Sida borde ha stöttat PromoLex när de angreps av KGB istället för att kapa stödet, Robert Hårdh.

Läs ett längre reportage av Blank Spot Project om situationen i Transnistrien här!

Sida svarar på kritiken: ”Helt felaktigt”

Efter publicering hör Sidas pressekreterare Inga-Lill Hagberg av sig till Aftonbladet. Hon menar att rubriken till artikeln är felaktig – enligt Sida har man inte alls dragit in bidraget efter hot.

– Vi har inte blivit utsatta för hot, vare sig i Sverige eller Moldavien. Det här har inte hänt, säger Inga-Lill Hagberg på Sida.

Filmen med hotet var okänd för Sidas personal fram till att reportern Nils Resare kontaktade biståndsmyndigheten om den, säger Inga-Lill Hagberg. Sedan januari i år har Sida mycket riktigt slutat betala ut pengar till PromoLex.

– Vi har sagt att vi inte ska stödja PromoLex, men inget hot ligger bakom beslutet. Det har helt andra bevekelsegrunder. Det är en väldigt svår situation som pågår i utbrytarregionen Transnistrien. Vi försöker vara med att lösa konflikten tillsammans med moldaviska regeringen och de facto-ledningen på plats. PromoLex försvårar dialogen och underminerar konfliktlösningsarbetet i Transnistrien, säger Sidas pressekreterare Inga-Lill Hagberg.

Nils Resare

Publisert: