Kim Eriksson Sirawan

Dödsdömde Kim Eriksson Sirawan på väg hem från Thailand

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Han dömdes till döden för att ha tillverkat metamfetamin – och har suttit åtta år i skräckfängelser i Thailand.

Men nu är Kim Eriksson Sirawan, 37, på väg hem till Sverige.

– Vi är väldigt glada, säger hans mamma Åsa till Aftonbladet.

Thailändsk polis slog till mot svenske Kim Eriksson Sirawans hem i Rayong utanför Bangkok i juli 2010. I bostaden hittade de ett knarklaboratorium och 53 gram metamfetamin.

Kim Eriksson Sirawan dömdes nästan ett år senare till döden. Straffet omvandlades dock direkt till livstids fängelse, enligt praxis för utlänningar i Thailand.

Nu har de thailändska myndigheterna gått med på att låta 37-åringen avtjäna återstoden av straffet i Sverige. Det beskedet fick hans anhöriga i fredags, rapporterar Sundsvalls Tidning.

– Det är väldigt bra att han får komma hem. Papprena är inlämnade på den svenska ambassaden, och allt ska vara klart. Vi är väldigt glada, säger Kims mamma Åsa Eriksson till Aftonbladet.

Kritiken: Politisk dom

Kim Eriksson Sirawan har suttit inspärrad i över åtta år, bland annat i de ökända fängelserna Bambat Phiset och Bang Kwang i Bangkok. Förhållandena har varit mycket svåra. Enligt Sundsvalls Tidning har svensken har delat cell med upp till 60 andra fångar, och vid ett tillfälle blev en intagen knivskuren i halsen bara några meter från honom.

Kim Eriksson Sirawan har hela tiden hävdat att han är oskyldigt dömd.

– Jag är bedrövad och ledsen, men mest förbannad på hur det thailändska rättsystemet hanterat alla mina bevis. Det är ett skämt. Domen mot mig är politisk. Man ville fälla mig, sa Kim när Aftonbladet träffade honom i domstolens häkte efter att domslutet avkunnats.

Får 18 år i Sverige

Efter en lång process omvandlade det thailändska rättsväsendet Kims straff till fängelse i 36 år och åtta månader. Det kommer att ändras till 18 år i Sverige. I praktiken kan det innebära att han släpps ut om fem år.

Exakt när han kommer att överföras till fängelse i Sverige är oklart. Här hemma väntar förutom mamman Åsa även Kims exfru och åttaåriga dotter på honom.

– Hon brukar ofta fråga var pappa är, varför han inte kan vara med oss och det är svårt att förklara för ett barn, har hustrun tidigare sagt till Aftonbladet.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Dömd till döden – för knarktillverkning

ÄMNEN I ARTIKELN

Kim Eriksson Sirawan

Thailand

Narkotikabrott

AB Voice