Brott

Granne åtalas efter staketbråk i Roslagen

Av: 

Lilian Andersson

NYHETER

En sommarstugeägare tröttnade på de upprepade sabotagen av sitt staket. Hon misstänkte att grannens sambo rev sönder det – men saknade bevis. Till sist filmade hon vandaliseringen. Nu åtalas den 47-åriga grannsambon.
– Jag kände mig maktlös och kränkt, har målsägande sagt.

Den 69-åriga Stockholmskvinnan har uppgett i förhör att hon tidigare haft ett gott förhållande till sin granne, hennes fritidshus ligger i ett lugnt och fridfullt område i Roslagen utanför Norrtälje.

Deras relation ska ha försämrats för några år sedan då grannen skaffade sig en sambo. Det blev bråk om tomtgränsen. 69-åringen tog dit en lantmätare som satte ut två nya punkter för att markera den. Kvinnan drog ett snöre längs punkterna och lät bygga ett staket på insidan av den.

– Grannens sambo accepterade inte det utan blev väldigt upprörd, har målsägande sagt.

Sambon ansåg att staketet bland annat blockerade det gemensamma elskåpet och att det inte fanns plats att arbeta runt elskåpet. Därefter ska hennes staket ha utsatts för skadegörelse vid upprepade tillfällen, staketets stolpar rycktes upp och kastades in på hennes tomt och det uppstod skador.

Målsägande polisanmälde skadegörelsen men utredningen lades ned. Skadegörelserna fortsatte och till slut brydde hon sig inte om att bygga upp ett nytt staket.

– Jag kände mig maktlös och kränkt att få staketet nedrivet hela tiden.

Grannfejden fick hennes livssituation att kraftigt försämras. Den förstörde trivseln, hon kunde aldrig koppla av och njuta av sitt boende.

– Jag mår väldigt dåligt varje gång jag ska ut till huset, jag vet inte vad som ska möta mig då.

”Vet vad jag såg”

För att få slut på trakasserierna, och bevis för att de existerade, tog hon grannsambon på bar gärning då hon rev ned staketet i april förra året – och filmade det.

En annan granne blev vittne till händelsen, iakttagelserna ingår i bevisningen:

– Jag vet vad jag såg och är säker, sambon ryckte upp en staketstolpe närmast proppskåpet och slängde in den på målsägandes tomt. Fyra stolpar slets upp.

Målsägande har yrkat på 100 000 kronor i ersättning för bygge av nytt staket.

Erkänt lyft

Enligt den 47-åriga kvinnans försvarare, advokat Anna-Karin Sörman, saknas det stöd och uppsåt i utredningen för att någon skadegörelse ska ha skett.

Parterna har olika uppfattningar om på vilken mark staketet ligger.

47-åringen har medgett att hon lyft några stolpar för att komma åt vattenledningen som ligger under deras mark.

– Staketstolpen sitter ytligt i marken och är inte cementerad, för det fall den har lyfts ur har den enkelt kunnat återplaceras i marken, har advokaten sagt.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Fritidshus

Norrtälje