Tre miljöpartister hoppar av inför valet

NYHETER

Miljöpartisterna Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets kandiderar inte till riksdagen i nästa års val, uppger SVT Nyheter.

De tre har gjort sig kända för att vara mycket kritiska till Miljöpartiets politik.

1 av 3 | Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Annika Lillemets.

Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets har blivit kända som tre av Miljöpartiets mest högljudda kritiker internt. Tillsammans med Jabar Amin har de kallats för ”de fyras gäng” och har ansett att partiets ledning svikit Miljöpartiets ”själ”.

Nu slipper alltså Miljöpartiet tre personer som ofta protesterat mot det egna partiets politik.

Carl Schlyter säger till Aftonbladet att det främst är den ”ekonomiska politiken och dess konsekvenser” som gör att han inte kandiderar till nästa val.

– Partiet har tagit en riktning där vi inte längre står för de ideal som jag gick med för att genomdriva, och nu ligger vi väldigt långt från det som jag vill stå för, säger Carl Schlyter till SVT Nyheter.

Sitter kvar till 2018

De kritiska miljöpartisterna kommer att sitta kvar fram tills valet.

– Jag kommer att sitta kvar och försvara det vi gick till val på 2014 så länge det är praktiskt möjligt, det är tanken. Jag hoppar inte av riksdagen, säger Schlyter till Aftonbladet.

Han gör också tydligt att det är just ledningen i partiet han är kritisk till.

– Jag är full av beundran för det som många Miljöpartister gör lokalt, men i just riksdagen känner jag att jag inte kan försvara vad vi gör. Det pågår mycket arbete som är bra, men gällande den centrala partieldningen och den nivån känner jag att jag inte kan försvara vad vi gör, säger Schlyter. 

Jabar Amin har ännu inte bestämt sig för om han ska kandidera till riksdagsvalet 2018, enligt SVT Nyheter.

I ett Facebookinlägg har Carl Schlyter kommenterat avhoppet.

▪▪ Artikeln uppdateras.