Förslag: M kan välja ny partiledare redan 8 oktober

NYHETER

Moderaternas valberedning vill att en ny partiledare ska väljas på en extrastämma som planeras kring den 8 oktober uppger valberedningens ordförande för Aftonbladet.

Ett definitivt beslut tar partistyrelsens arbetsutskott på tisdag.

– Det är vår ambition att ta beslutet om ny partiledare på extrastämman. Nu går vi ut brett i vår organisation och ber förbunden och sidorganisationer att nominera personer, säger Lars-Ingvar Ljungman, valberedningens ordförande, till Aftonbladet.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Lars-Ingvar Ljungman, valberedningens ordförande.

Förslaget om den aktuella tidpunkten arbetades fram under valberedningens möte i Stockholm under söndagen.

– Vi har haft ett möte och har planering för tre till. Vi har satt en tidsplan för extrastämman till dagarna kring 8 oktober, säger Lars-Ingvar Ljungman, valberedningens ordförande, till Aftonbladet.

Ett definitivt beslut från partistyrelsens arbetsutskott tas på tisdag och fram tills dess har alla distrikt möjlighet att inkomma med förslag.

Fortsätter som partiledare till oktober

Sedan tidigare står det klart att Moderaterna kommer att hålla den ordinarie arbetsstämma i Örebro mellan den 12 och 15 oktober.

Fram tills dess kommer AKB officiellt att fortsätta som partiledare.

Det var i fredags som M-ledaren Anna Kinberg Batra avgick efter att flera länsförbund meddelat att de ville byta ut henne som partiledare.

– Jag är stolt över förtroendet jag fick att vara partiledare och bli Moderaternas första kvinnliga partiledare. Jag hoppas min dotter kan uppleva att Sverige får sin första kvinnliga statsminister, sa AKB under pressträffen.

AKB: Viktigt att partiet sluter upp bakom

Strax efteråt meddelade valberedningen att man inlett arbetet med att få fram en efterträdare.

De namn som det spekulerats om finns bland annat moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson, partiets andra vice ordförande Elisabeth Svantesson, tidigare försvarsminister Mikael Odenberg och tidigare utrikesministern Carl Bildt.

AKB har själv inte velat svara på vem hon vill se som efterträdare, men säger att det är viktigt att det blir en person som hela partiet sluter upp bakom.

Moderaternas valberedning hoppas att en partiledare ska kunna väljas på den extrastämma som nu är planerad att äga rum kring den 8 oktober.

– Det är vår ambition att ta beslutet om ny partiledare på extrastämman. Det vi gör nu är att gå ut brett i vår organisation och be förbunden och sidoorganisationerna att nominera personer till posten, säger ordföranden Lars-Ingvar Ljungman.

Valberedningen tror på bred nominering

En lista på potentiella namn ska nu sättas ihop. Nomineringarna bör vara inne kring mitten av september för att man ska hinna ta ställning till dem innan stämman. Nomineringslistan ska sedan gås igenom och valberedningen enas om ett namn som kan läggas fram under partiets extrastämma.

Flera namn har under veckan figurerat som möjliga efterträdare, bland annat Carl Bildt. Några namn vill Ljungman dock inte kommentera. Det är inte heller säkert att bara partimedlemmar nomineras. Valberedningen förväntar sig att nomineringen kommer vara bred.

– Jag förväntar mig nästan att det kommer en nominering för någon utanför partiet, till exempel inom näringslivet, från något av våra förbund, säger Lars-Ingvar Ljungman.