Nordkoreas kärnvapenprogram

Efter kärnvapentest: USA vill rösta om Nordkorea

avSusanna Hållbus

1 av 2 | Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
USA:s president Donald Trump.

USA vill ha tuffare sanktioner mot Nordkorea – igen.

På fredagen lämnade USA in en formell begäran om att FN:s säkerhetsråd ska strypa diktaturens inkomster ytterligare.

Det rapporterar AFP.

Förbjud handel med olja och textiler – och frys Kim Jong-Uns privata tillgångar. Det tycker USA, som på fredagskvällen lokal tid lämnade in en formell begäran om omröstning i FN:s säkerhetsråd. USA vill att rådet ska rösta om ännu tuffare sanktioner mot Nordkorea. Och man vill att det ska hända omedelbart.

”USA har informerat Säkerhetsrådet om att man vill kalla till möte för att rösta om ett utkast om hårdare sanktioner mot Nordkorea under måndag 11 september”, skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt nyhetsbyrån AFP är motsätter sig Kina och Ryssland det nya förslaget.

Bara för en månad sedan beslutade Säkerhetsrådet att hindra all Nordkoreas export av kol, järn, bly samt fisk och skaldjur. FN-organet var helt enigt, och syftet var att strypa landets inkomst av utländsk valuta – pengar som man fruktar går till Kim Jong-Uns kärnvapenprogram.

I måndags morse provsprängde Nordkorea vad regimen hävdade var en vätebomb. Nu vill alltså USA se ännu hårdare tag mot den nordkoreanska ekonomin.

Det skulle i så fall bli åttonde gången som Säkerhetsrådet beslutar om sanktioner mot Nordkorea sedan 2006. Då genomförde diktaturen sitt första kärnvapentest.

I rådet sitter representanter för permanenta medlemsstaterna Kina, Ryssland, USA, Storbritannien och Frankrike. På de tio roterande stolarna sitter just nu representanter för Egypten, Senegal, Etiopien, Japan, Kazakstan, Uruguay, Bolivia, Italien, Nederländerna, Ukraina – och Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM