Tre vargattacker på en vecka – kan vara kvar på ön

Vargar har attackerat får på gårdar på ön Orust.

Totalt har 25 får dödats i angreppen, skriver Bohusläningen.

– Vi topsade och tog salivprover, och när testen kom tillbaka igår stod det klart att det var varg, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen, till tidningen.

Länsstyrelsen trodde i början av juli att det var hundar som attackerat en gård norr om Göteborg – fåren var skadade och inte dödade.

Men en vecka senare, runt två mil därifrån, attackerades en gård till. Fem får dog.

Sedan dödades sju till på den första gården.

– Angreppssättet var precis liknande som när vi var på den första attacken i Tegneby, hundlikt. Vi ansåg fortfarande att vi inte kunde dra slutsatsen att det var ett vargangrepp, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen, till Bohuslänningen.

– Vi topsade och tog salivprover, och när testen kom tillbaka igår stod det klart att det var varg.

Vargen på bilden har inget med artikeln att göra.
Vargen på bilden har inget med artikeln att göra.

Kan finnas kvar på ön

Hon tror att vargen eller vargarna gått längs strandkanten, och att gårdar utan stängsel mot havet fått sina får attackerade.

Enligt länsstyrelsen är vargar inte särskilt vanliga på Orust. Huruvida det är samma varg eller vargar som attackerat gårdarna är okänt.

– Vi har inte spårat det här djuret och vi vet inte var det är någonstans. Förmodligen har vargen gjort minst två angrepp, kanske tre. Och det finns anledning att vara orolig att detta ska hända igen. Vi kan inte utesluta att vargen finns kvar på Orust.

Publisert:

LÄS VIDARE