Vaccin till alla över 18 år – Uppsala sist ut

TT

Publicerad 2021-07-13

Från onsdag kan alla i hela landet över 18 år vaccinera sig sedan region Uppsala öppnat för vaccinering av de allra yngsta vuxna. Arkivbild.

Från och med onsdag kan alla landets vuxna boka tid för vaccinering mot covid-19.

Som sista region i landet släpper Region Uppsala på för de yngsta.

Region Uppsala är den sista av landets 21 regioner att tillåta vaccinering för alla vuxna som tillhör fas 4. Från och med tisdagen kan alla över 21 boka och under onsdagen släpps de sista in i systemet – unga över 18 år.

I Sörmland var man betydligt tidigare ute och erbjöd vaccin till alla över 18 år före midsommar den 22 juni.

Veckan efter midsommar följde regionerna Norrbotten, Kronoberg, Västernorrland, Kalmar, Västra Götaland, Jönköping och Örebro.

Förra veckan öppnade Region Skåne på tisdagen och mot slutet av veckan Stockholm och Västerbotten.

Region Uppsalas strategi med att släppa kortare i åldersintervaller förklaras av teknik.

”Vi släpper som vi tidigare gjort i korta årsintervall för att inte överbelasta bokningssystemet”, skrev Erik Sköldenberg, produktionsansvarig för vaccinationerna i Region Uppsala, i ett meddelande till TT under helgen.

Nu kommer alla Uppsalabor i åldersgrupperna som tillåtit notiser från 1177 till sin mobiltelefon att få ett meddelande om att de kan boka. Den som inte har e-legitimation och möjlighet att boka via 1177 kan ringa region Uppsalas bokningstelefon.

När hela den vuxna befolkningen erbjudits vaccin kommer även unga som är 16 och 17 år att erbjudas. Det beräknas ske under hösten.