Haitis president Jovenel Moïse mördad

Uppdaterad 2021-07-08 | Publicerad 2021-07-07

President Jovenel Moïse

Beväpnade män attackerade under natten Haitis president Jovenel Moïses privata bostad.

Presidenten har skjutits ihjäl och hans hustru skottskadades.

Nu rapporterar Miami Herald att de beväpnade männen påstått sig vara amerikanska poliser.

Haitiska medier rapporterar om skottlossning inifrån landets president Jovenel Moïses hem. Presidenten har blivit skjuten och dött av sina skador, rapporterar Juno7 och AFP.

Dödsfallet ska ha bekräftats av premiärminister Claude Joseph.

Även hans hustru Martine skottskadades. Hon rapporterades under onsdagen ha dött av sina skador, men under torsdagsmorgonen uppges att hon förts till Miami, Florida, för vård.

Enligt TripFoumi Enfo ska beväpnade gärningsmän ha barrikaderat sig i bostaden under natten mot i dag, lokal tid.

Nyhetssajten skriver också att det finns obekräftade uppgifter om att det kan vara amerikanska narkotikapolisen DEA som slagit till mot Moïses hem. En nära vän till presidenten ska ha hämtats av DEA och förts till USA i slutet av maj, enligt TripFoumi Enfo.

Miami Herald rapporterar på onsdagseftermiddagen, svensk tid, att vittnen till attacken uppger att de beväpnande männen ska ha sagt sig vara DEA-agenter.

”Det är en DEA-insats. Backa alla” ska en person med amerikansk accent höras säga på en film som fångat delar av attacken, enligt Miami Herald.

Tidningen rapporterar också källuppgifter som påstår att det inte ska ha rört sig om amerikanska poliser. Enligt Miami Heralds källa ska det ha varit ”hyrda mördare”.

Boende i området vittnar om att de hört automatvapen, explosioner och de ska också ha sett drönare över sina hem vid attacken mot president Moïses hem, enligt Miami Herald.

Turbulent tid vid makten

Haitis premiärminister Claude Joseph skriver i ett uttalande att beväpnade män tog sig in i presidentens bostad vid 01-tiden natten mot i dag. Det ska enligt premiärministern röra sig om okända gärningsmän, ”några talade spanska”, enligt uttalandet.

Enligt lokala medier får inga plan lyfta eller landa från Port-Au-Prince flygplats efter presidentmordet. Gränsen till Dominikanska republiken ska också ha stängts.

Jovenel Moïses tid vid makten har varit turbulent. 2015, när han valdes, var valresultatet oklart.

Men i ett extraval 2016 valdes han till president med 55,6 procent av rösterna. Så sent som i februari i år ifrågasattes hans presidentskap av oppositionen, som tyckte att hans presidentperiod borde slutat efter det oklara valresultatet 2015. Men han vägrade avgå, vilket ledde till protester och ett misslyckat kuppförsök.

Jovenel Moïse blev 53 år.

Följ ämnen i artikeln