Ulf Kristersson: Invandringen i Sverige har blivit en belastning

Ulf Kristersson kopplar skjutningar och grov kriminalitet till invandring.

Om M-ledaren lyckas bilda regering vill han ge Jimmie Åkesson inflytande över migrationen.

– Det är uppenbart att invandringen i Sverige har blivit en belastning, säger han till Sveriges Radio.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson fällde i vintras ett uppmärksammat uttalande där han krävde totalstopp för invandring som utgör en ”social, kulturell eller ekonomisk belastning”.

I en intervju i Sveriges Radio får Moderatledaren Ulf Kristersson frågan om han delar Åkessons uppfattning.

– Jag delar inte slutsatsen att vi ska ha totalstopp. Men jag delar slutsatsen att vi har för mycket invandring till Sverige just nu, säger han.

Enligt M-ledaren har invandringen blivit en belastning för Sverige. Han nämner hedersproblematik, sociala problem och kriminalitet. Kristersson säger i intervjun att ”en mycket, mycket hög andel” av skjutningar och gängkriminalitet kan kopplas till invandring och en misslyckad integration i Sverige.

M-ledaren Ulf Kristersson
M-ledaren Ulf Kristersson

Samsyn om invandring

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson har sedan slutet av 2019 närmat sig varandra mer och mer. På frågan hur mycket inflytande han vill ge SD om han får regeringsmakten svarar Kristersson:

– Varje parti som vill vara med och stödja en regering vill få genomslag för sin politik. Den största chansen att få genomslag är i de frågor man tycker ungefär lika.

M-ledaren nämner sedan brottslighet och invandring som exempel på politiska frågor där det finns samsyn mellan M och SD, som skulle kunna utmynna i en gemensam politik.

Kan acceptera Löfvens budget

Ulf Kristersson får frågan om han kommer att samla högeroppositionen och lägga ett gemensamt budgetalternativ redan i höst. I så fall skulle Löfvens budget kunna falla, detta förutsatt att han väljs som statsminister i dag.

Kristersson har i dag ingen färdig plan på att samla ett gemensamt budgetalternativ.

– Låt sakpolitiken stå i fokus. Om regeringen lägger fram bra saker i en budget så kommer vi inte rösta bort dem, då kommer vi stödja dem. Om regeringen lägger fram dåliga kompromisser, då kommer vi göra allt vi kan för att korrigera det med en bättre budget. Det kommer ytterst ske i finansutskottet, säger han till Sveriges radio.

DAILY Löfvens nio liv?

Aftonbladet Daily med My Rohwedder, Aftonbladets inrikespolitiska kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: