Turister flyr turkiska bränder med båt

Av:  TT-AFP

Sida vid sida med kustbevakningen ryckte privatpersoner ut när turister i turkiska Bodrum behövde evakueras med båt. Även i Grekland, Italien och Spanien rasar skogsbränder.

För femte dagen i rad fortsatte bränder att härja den turkiska sydkusten.

I turiststaden Bodrum utrymdes en stadsdel när lågorna kröp närmare. Elden omöjliggjorde resande längs vägarna varför hundratals boende och besökare i stället evakuerades med båt, rapporterar CNN Türk. Bilder från staden visar en rökfylld himmel och människor som flyr i allt från gummijollar till lyxjakter.

Brittiska The Guardian rapporterar, med hänvisning till turkiska medier, att lokalbefolkningen hörsammade en uppmaning från kustbevakning och med privatbåtar bistod i evakueringen av ryska turister.

Även i Antalya genomfördes evakueringar på söndagen. Dessutom hittades två avlidna som enligt myndigheterna fallit offer för bränderna, vilket innebär att dödssiffran stigit till åtta.

Svenskar i området

För Aftonbladet uppger UD att runt 400 svenskar beräknas befinna sig i området.

– Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade svenskar, säger UD:s presskommunikatör Hedda Eriksson till tidningen.

TT har varit i kontakt med charterbolagen Ving och TUI som bägge meddelar att de till följd av UD:s tidigare pandemirelaterade avrådan inte har några resenärer på plats i de drabbade områdena.

”Sov utomhus”

Knappt 300 brandmän, två släckningsflygplan och fem helikoptrar arbetar med att släcka en skogsbrand i Grekland, som hittills förstört omkring 20 hem och tvingat fem byar att evakuera.

Åtta personer vårdas på sjukhus för brännskador och andningsproblem. Branden bröt ut tidigt på lördagen nära Patras, omkring 20 mil väster om Aten.

Även runt de närliggande byarna Achaias, Lampiri, Kamares och Ziria rasar bränder som hittills förstört ett trettiotal bostadshus, stall och lador.

– Vi övernattade utomhus, livrädda över att vi inte skulle ha något hus när vi vaknade, säger en boende i Lampiri till grekiska tv-kanalen Skai.

Temperaturen i Grekland har klättrat upp till mellan 42 och 45 grader. Bara det senaste dygnet har drygt 60 skogsbränder brutit ut, varav de flesta snabbt kunnat kontrolleras.

Nya bränder i Syditalien

I områden kring de sicilianska städerna Catania, Palermo och Syrakusa kämpar på söndagen italienska brandmän fortfarande med släckningsarbete. Nya bränder utbryter konstant.

”Den 1 augusti har brandkåren ingripit mot 658 skogsbränder runt om i landet. 299 är fortfarande aktiva”, skriver den nationella brandmyndigheten Vigili del Fuoco på Twitter.

I Spanien försöker tiotals brandmän, med stöd av brandflygplan, släcka den brand på lördagen utbröt nära San Juan-reservoaren runt 70 kilometer öster om Madrid.

Enligt brandkåren har läget stabiliserat sig under natten men allmänheten uppmanas alltjämt att hålla sig borta från reservoaren, som utgör ett populärt utflyktsmål för badsugna huvudstadsbor.

Publisert: