Nyheter

Författningsråd godkänner franskt covidpass

Av: 

TT

Tusentals människor i Paris demonstrerade i lördags mot det franska covidpasset, som nu godkänts av landets konstitutionella råd.
Tusentals människor i Paris demonstrerade i lördags mot det franska covidpasset, som nu godkänts av landets konstitutionella råd.

NYHETER

Frankrikes konstitutionella råd har godkänt en lag som gör det obligatoriskt att inneha ett covidpass för att få besöka bland annat kaféer och restauranger och för att resa med tåg och flyg. Intyget visar att en person antingen har blivit vaccinerad mot covid-19 eller nyligen testats negativt för coronaviruset.

Lagen godkändes av parlamentet i slutet av juli och kravet på covidpass har lett till massprotester i landet med hundratusentals deltagare tre helger i rad. Men det konstitutionella rådet säger att lagen utgör en rimlig avvägning mellan folkhälsan och den personliga friheten.

Covidpass kommer även att krävas på en del köpcenter och varuhus samt för besök på sjukhus och äldreboenden. Dessutom behöver de som söker vård som inte är akut kunna visa upp intyget, men det får inte utgöra något hinder för vård, enligt rådets beslut.

Däremot avvisade det konstitutionella rådet en tilläggsbestämmelse i lagen som ger arbetsgivare rätt att avskeda arbetstagare som är visstids- eller timanställda om de inte har ett covidpass.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert: