Bolt stoppar elsparkcyklar på helgnätter

TT

Publicerad 2021-07-27

Elsparkcyklar i Stockholm. Arkivbild.

Bolt stoppar uthyrningen av företagets elsparkcyklar under helgnätter. Tanken är att åtgärden ska leda till färre olyckor.

”Mellan klockan 00:00 och 05:00 på fredagsnätter och lördagsnätter går det därmed inte att hyra någon av företagets elsparkcyklar som finns utplacerade i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund i dagsläget”, skriver Bolt i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelar konkurrenten Voi att man sänker maxhastigheten från 20 till 15 km/h på sina elsparkcyklar under torsdag–söndag natt mellan midnatt och 05.

Från bland annat vården har det larmats om tillbud och personskador hos dem som utnyttjar fordonstypen.

– Den stora delen är sårskador, frakturer i armar och ben, skador i ansikte och utslagna tänder. Det förekommer också allvarliga, mycket allvarliga eller till och med livshotande tillstånd, sade Ragnar Ang, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, till TT häromveckan.

Tidigare i år presenterades en enkät bland elsparkcyklare som sökt vård på Sahlgrenskas och Mölndals sjukhus akutmottagningar. De flesta skadorna hade kommit nattetid och företrädesvis på helger. Över hälften av dem som svarade hade druckit alkohol före olyckan och bara en av tio använde hjälm vid olyckstillfället.