Kirurg tappade skalpell i Sandra

Publicerad 2024-07-08 21.47

Sandra Sundkvist.

När Sandra Sundqvist opererades för utomkvedshavandeskap råkade kirurgen tappa en skalpell i henne som skar sönder urinblåsan.

Trots att hon blev sjuk och fick svåra smärtor försäkrades hon till en början om att operationen varit komplikationsfri.

– Jag har full förståelse för att saker kan gå fel under en operation. Men att ingen berättar det för mig, så ska det inte gå till, säger Sandra Sundkvist.

Det var i slutet av mars som Sandra Sundkvist, 34, skulle opereras efter att hon fått utomkvedshavandeskap. En operation som hon tvingats göra två gånger tidigare.

– När jag vaknade så var det blod i katetern, vilket sjuksköterskorna uppmärksammade, säger Sandra Sundqvist som opererades på Nyköping lasarett.

Själv var hon påverkad efter narkosen men märkte att någonting var fel när hon skulle försöka kissa senare under kvällen.

– Jag fick fruktansvärda smärtor. Det strålade upp i hela magen, det kändes som att någon högg mig med knivar, berättar Sandra.

En sjuksköterska som var med Sandra kallade på kirurgen som utfört operationen.

– Hon kom in till mig och förklarade att det här var helt normala smärtor som jag kände. Hon var superlugn och sa att operationen hade gått bra och var helt komplikationsfri, förklarar Sandra.

Sandra Sundkvist, 34, skulle opereras för utomkvedshavandeskap. Arkivbild.

Fick veta sanningen

Men under natten förvärrades Sandras tillstånd och hon drabbades av akut njursvikt. Efter en undersökning konstaterade en läkare att hon hade urin i buken.

Nu var det bråttom. Sandra fördes med ambulans till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Där konstaterade man en skärskada på urinblåsan.

Hon blev kvar på sjukhuset i fem dagar. Efter utskrivningen åkte Sandra tillbaka till Nyköping för att få svar. Där fick hon träffa kirurgen – och först då fick hon veta att ett skalpellblad hade lossnat under operationen.

Påverkat förtroendet för sjukvården

I dag är Sandra återställd fysiskt. Men hon är djupt besviken över att hon inte från början fick veta vad som hänt under operationen.

– Jag har full förståelse för att saker kan gå fel under en operation. Men att ingen berättar det för mig. Att jag blev så pass sjuk som jag blev men fick höra att allt hade gått bra. Det här har absolut påverkat mitt förtroende för sjukvården, säger Sandra Sundqvist.

Aftonbladet har sökt Region Sörmland som i nuläget avböjer att kommentera ärendet med hänvisning till pågående utredning av händelsen som anmälts till IVO.

Följ ämnen i artikeln