Fem punkter om: Irans användning av kriminella gäng

Uppdaterad 2024-05-31 | Publicerad 2024-05-30

Israels underrättelsetjänst Mossad pekar ut svenska Rumba- och Foxtrot-nätverken för att samarbeta med Iran.

Säpo bekräftar att Iran använder sig av kriminella nätverk i Sverige.

Här är fem punkter om vad som har hänt.

1. Iran använder kriminella nätverk

Enligt israeliska medier varnar Israels underrättelsetjänst Mossad för att Iran använder sig av kriminella nätverk för att dölja sin inblandning i våldsdåd mot israeliska och judiska mål i Europa. Enligt Mossad ska detta öka inför OS i Paris.

2. Säpo bekräftar på pressträff

Två av de svenska nätverk som Mossad kopplar till Iran är Rumbanätverket och Foxtrotnätverket, enligt israeliska medier. Säpo bekräftar på en pressträff att Iran använder sig av kriminella nätverk i Sverige för att utföra våldshandlingar, men nämner inga specifika nätverk.

Säpo säger även att barn används.

Justitieminister Gunnar Strömmer säger man sedan tidigare sett samband mellan organiserad brottslighet och extremistmiljöer och att man följer utvecklingen noga.

3. Attacker mot Israels ambassad

Mossad hävdar, enligt israeliska medier, att Foxtrot ligger bakom den skarpladdade handgranaten som kastades in över stängslet till Israels ambassad i januari.

Foxtrots rival Rumba-nätverket, som leds av Ismail Abdo, ska enligt Mossad ligga bakom den misstänkta skottlossningen utanför ambassaden i maj. Rumba leds av Ismail Abdo och ligger i konflikt med Foxtrot.

4. Rawa Majid ska ha rekryterats

I början av oktober 2023 greps Rawa Majid, ledare för Foxtrot, i Iran, enligt uppgifter till Aftonbladet. Israeliska tidningen Jerusalem Post rapporterar nu att han då ska ha blivit rekryterad av Iran för terrorverksamhet och sedan frisläppts.

DN skriver att Rawa Majid ska ha tvingats välja mellan att samarbeta med Iran – eller hamna fängelse. Rawa Majid har jobbat från Iran i flera månader, och styr därifrån sina allierade mot israeliska och judiska mål, enligt Mossad-uppgifterna.

5. Så skyddas judar i Sverige

Säpo konstaterar att man stoppat kriminella nätverk som rekryterats av Iran från att utföra dåd i Sverige.

Polisen säger att de följer utvecklingen noga och säger att de vidtagit flera säkerhetsåtgärder för att skydda judiska och israeliska objekt i Sverige. De ska även ha en bra dialog med företrädare för judiska samfund och ”gör allt de kan” för säkerheten.

Följ ämnen i artikeln